2024-08-06
7月24日,特意揸车去青衣城shopping兼食晏。我哋两人都想饮茶,去咗三楼海港荟。虽然好近下午茶时间,但都唔想等,宁愿正价时间入座。叫咗好几个点心,其中包括「腐皮素鹅」,心想系自己认识嘅腐皮卷之类。点知嚟到以为上错菜,因为见到几件用炸粉嚟做嘅点心,完全领会唔到,原来就系「腐皮素鹅」。初时话俾一位女部长知,上错点心。点知佢极度无礼貌咁答我,呢个咪系「腐皮素鹅」啰!我直觉咁答,唔系㖞、呢个一啲都唔似,都唔系我哋想食嘅嘢。但佢坚持话,佢哋酒楼系咁做呢个「腐皮素鹅」,如果我哋唔要,咁佢哋酒楼卖俾边个呀!真心唔想食!除咗唔想咁热气食咁多炸粉、呢个点心嘅卖相又唔好、而且油淋淋、见到都无晒胃口!其实佢哋嘅其他点心都比一般大酒楼做得差!好似个豉椒牛肚,一嚟到见到铺著好厚又竭(杰挞挞) 嘅生粉䊢,真系无晒胃口!食物无水准、服务就更差!呢间酒楼,真系唔知点样喺呢个时势生存!