2018-12-19
北角城市花园个边有一系列中菜,以为竞争好大?NO!NO!NO!最近开张的太元楼,短短开张期间,几乎日日都座无虚席。酸酸辣辣的青瓜好爽口,再配香浓嘅茶,同三五知己倾下计,非常好!茶具精致,新开张给人好干净整齐的感觉,干净对于食客是非常重要!餐厅够舒适,而且灯光适中,唔会好多射灯射住好唔舒服,但又够光,令人感觉精神。海哲头每条都肥美爽口,味道恰到好处,唔会过于浓味,食到清甜嘅味道。朋友同我食极都唔厌,一人一条以为好快食完,点知食极都唔完,比起好高级中菜要百几蚊细细碟个D,太元楼的确好味又抵食。干煽四季豆有D会整到超干,好梅咁,呢度色水都唔错,食落都爽口fresh嘅。呢个会比较浓味,上海菜几乎必order 的。松子鱼见到都流哂口水,即刻拿起筷子夹黎放入口,松子鱼酸甜正!最重要无骨,炸完又唔干!掂!小笼包出色,咬落去好多汁,热辣辣食真系无得顶!皮都算薄,里面旧肉都鲜甜!乳鸽特价$28只,超抵食!虽然肉唔算好厚,但皮真系烧得好脆,必食推介!
最近开张的太元楼,短短开张期间,几乎日日都座无虚席。