2018-12-20 118 浏览
今次中午去咗铜锣湾食牛扒,系好多身边嘅朋友食完推介我去嘅,午餐时间去到都唔使点排队,坐低睇咗一阵餐牌就叫咗石烧薄切牛肉同澳洲谷饲肉眼扒。首先嚟咗啲头盘嘅沙律同埋豆腐沙律菜新鲜爽口,有少少醋,加车厘茄,食咗份外开胃。另豆腐嫩滑清新,加上少少芝麻酱同葱花,点缀左平淡无味嘅佢。系好好嘅一道前菜。之后,套餐加配嘅小食薯条都黎啦每一条都好粗炸到金黄色,咬落去外面松脆内里软绵绵,加上小小盐同胡椒,十分惹味,令人食唔停口。讲左咁耐终于黎到主菜啦,我就集中讲下自己食嘅澳洲谷饲肉眼扒啦,牛扒好大块亦都好厚身,表面煎到深啡色得黎又唔会㶶,未上台已经闻到香味。用刀轻轻就已经可以切开牛扒,里面呈现粉红色,仲有唔少肉汁流出黎,细细口食一啖,感觉到肉质软腍腍得黎仍然保持到小小肉嘅弹性,食落有好重嘅牛肉味,由于系肉眼,脂肪比较上无咁多,食多几啖都唔会觉得油腻。最后跟餐仲附上一碗白饭,用靓牛排黎送饭,可能大家会觉得有D奢侈,其实系最适合不过,白饭清淡,同牛油同肉汁混和埋一齐食可以更凸出牛扒嘅肉香,令我地可以更清楚品尝到牛扒应有嘅味道。以一个午餐来讲唔算平,但食物嘅品质高,所以都算值得嘅。
今次中午去咗铜锣湾食牛扒,系好多身边嘅朋友食完推介我去嘅,

首先嚟咗啲头盘嘅沙律同埋豆腐
沙律
沙律菜新鲜爽口,有少少醋,加车厘茄,食咗份外开胃。
豆腐

之后,套餐加配嘅小食薯条都黎啦
薯条
每一条都好粗炸到金黄色,咬落去外面松脆内里软绵绵,
加上小小盐同胡椒,十分惹味,令人食唔停口。

讲左咁耐终于黎到主菜啦,
澳洲谷饲肉眼扒
我就集中讲下自己食嘅澳洲谷饲肉眼扒啦,
牛扒好大块亦都好厚身,表面煎到深啡色得黎又唔会㶶,
澳洲谷饲肉眼扒
仲有唔少肉汁流出黎,细细口食一啖,
感觉到肉质软腍腍得黎仍然保持到小小肉嘅弹性,
食落有好重嘅牛肉味,由于系肉眼,
澳洲谷饲肉眼扒
脂肪比较上无咁多,食多几啖都唔会觉得油腻。

最后跟餐仲附上一碗白饭,
白饭
用靓牛排黎送饭,可能大家会觉得有D奢侈,其实系最适合不过,
白饭清淡,同牛油同肉汁混和埋一齐食可以更凸出牛扒嘅肉香,
令我地可以更清楚品尝到牛扒应有嘅味道。

以一个午餐来讲唔算平,但食物嘅品质高,所以都算值得嘅。
2018-12-08
沙律