2019-01-15
记得中学时代都掀起台式餐饮嘅热潮,当中嘅龙头当然就系仙踪林同仙迹岩呢两间台式料理 但系时代嘅变迁,宜家已经执剩几间。仙踪林已经转型改名以rbt为餐厅名,食嘅嘢都多元化咗。今日食完饭经过,突然间想坐低饮杯嘢,就入咗去回味当年入到去有餐牌自己点选想叫嘅食物同饮品,就可以出收银度俾钱。形式同以前唔同,畀钱嘅时候最令我惊讶嘅系竟然冇八达通付款但系就有微信支付同埋支付宝等等嘅支付方法呢一点都令到我有少少反感,话哂呢度都系香港,点解会冇八达通而有其他支付平台真系谂唔明anyway叫咗两杯饮品。一杯系鲜果茶,一杯系蜜桃。鲜果茶都几大杯,而且用新鲜嘅生果,有香蕉、苹果等等,味道香浓呢,个果茶又唔算好甜,所以唔错朋友叫咗蜜桃茶,真系有一片片嘅蜜桃喺度,而且茶味都几香,虽然佢嘅饮品同以前唔同咗,但系果茶方面我觉得几好饮可以再嚟,而且价钱39蚊杯唔使加一,有得坐都可以接受