2024-08-29
餐厅:中川 (铜锣湾)地址:铜锣湾开平道1号Cubus 3楼B号舖想试试多次荣获日本第一嘅大分丰后和牛🐂?想一尝正宗日本师傅嘅功架同造诣?未有机会返家乡日本但想先睹为快食寿喜烧🔥?我谂啱啱4月由Omakase餐厅转型做传统关西风寿喜烧嘅寿喜烧店——中川就啱晒你😍中川喺日本请嚟几位资深师傅👨🏻🍳,由秋田县嘅日籍主厨板垣和幸先生,带领厨师团队打造日本正宗关西风寿喜烧比每一位食客🇯🇵平日午市过嚟,餐厅10几个座位全部坐满,想过嚟食餐好嘅最好趁早book位📞。午市套餐由$280至$1080不等,今次我就叫咗$480嘅「绚AYA一人前」,有前菜、和风茶碗蒸蛋、和牛寿喜烧2片(各60g)、北海道白米饭配味噌汤及渍物、日本雪糕,白饭可以无限添加,所以一人份量嚟讲都算足够🤓✝️川虾南蛮渍夏日炎炎食呢个清凉嘅前菜最适合不过,将时令日本水茄子浸落樱花虾醋汁当中🍆,甘甜多汁嘅滋味透心凉,另外仲有原只川虾🦐,肉质爽弹外层微脆,层次感都几丰富👍✝️蟹肉高汤蒸蛋用咗被称为「日本一」(日本人评分Number One)嘅「日本一こだわり卵」,取自200-300日大嘅公鸡🐓,比一般鸡蛋多出接近30倍胡萝卜素🥕,食落浓郁有
地址:铜锣湾开平道1号Cubus 3楼B号舖
✝️川虾南蛮渍
✝️蟹肉高汤蒸蛋
用咗被称为「日本一」(日本人评分Number One)嘅「日本一こだわり卵」,取自200-300日大嘅公鸡🐓, 比一般鸡蛋多出接近30倍胡萝卜素🥕,食落浓郁有厚度,蛋香更加喺出众😎,面头再加咗有丝丝蟹肉嘅蟹肉高汤,鲜味蟹香更上一层楼⬆️。食到咁上下店员送上面豉汤同由餐厅师傅自家腌渍嘅渍物,酸酸甜甜几开胃😋
✝️和牛寿喜烧
今日嘅重点紧喺嚟自鹿儿岛嘅萨摩和牛同三重县嘅松阪和牛,两款A4-A5级黑毛和牛都喺用西冷前腰脊(Striploin)部位, 每片切片都有一定厚度同够大块,丰富而唔会过多嘅雪花脂肪含量均匀细致,卖相一流。 和牛带嚟醇厚浓香嘅牛膻香味🤩, 配上福冈县白水晶糖同和歌山手工酱油秘制而成嘅寿喜烧汁,蘸埋日本一こだわり卵嘅蛋汁, 仲有北海道梦美人米饭🍚,入口即溶嘅迷人滋味好食到招架唔住🤤
另外仲有蔬菜拼盘,全部都喺由日本京都运过嚟✈️,有硬豆腐、丁字麸(面筋)、洋葱、冬菇同春菊(即我哋叫嘅皇帝菜),捞埋寿喜烧汁同蛋浆一切食同样出色👏
最后以日本云尼拿雪糕配自家制红豆蓉作结,餐厅用咗几款红豆混合而成红豆蓉,加上带有浓郁云呢拿香嘅绵密雪糕🍨, 配多杯巴西日晒豆浓缩咖啡☕️($68),呢餐真喺满足感爆棚🥰