2021-07-10
大家或者都会知西餐好流行Wine Pairing Dinner🥂!餐厅会为顾客准备一份特别菜单,以预设菜式配搭餐酒,令食客可以品尝美食同时享受杯中物🥃😌。呢间位于康城嘅竞赛我哋曾经食过一次外卖,感觉唔错,得知餐厅首次推出第一次亦系唯一一场嘅Wine Pairing Dinner就即时book定同屋企人嚟试一试。.餐厅介绍今次嘅酒全部来自怡园酒庄,听讲佢亦系第一间能够打入国际市场嘅中国酒庄。.入坐后就马上获得第一杯桂花味气酒🌼,入口香甜清新,酒味唔浓,系一杯有落舒服嘅餐前酒。.📍京沪四小碟今次前菜一共有4款,黑松露溏心蛋、冰镇柚子鲍鱼、风味酱小黄瓜🥒同葱油炝海蜇头。溏心蛋蛋黄浓郁黏稠🐣;鲍鱼嫰滑爽口,伴以柚子同酸汁,不错;腌青瓜开胃清爽;海蜇头大片但太淡味,有待改善。.📍黄金鸭件配鱼子酱呢款喺餐厅呢特式菜,顶层喺鱼子酱、下面夹住鸭皮、青瓜、山楂糕、底层喺脆米。食落口感丰富,鸭油味香浓,不错😌!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🥂 Grace Vineyard Angelina Cabernet Franc Sparking Wine N.V.头2款前菜配气酒sparking wine🥂,酒味
📍京沪四小碟
📍黄金鸭件配鱼子酱
头2款前菜配气酒sparking wine🥂,酒味比第一款浓啲,较薄身。
📍柚子烤鸭沙律
沙律落咗鸭肉、鸭皮、薯片同车厘茄🦆🥗,再配上胡麻酱,味道丰富又好食,一啲都唔寡。
🍸 Grace Vineyard Tasya’s Reserve Chardonnay 2019
白酒甜度低,味道较单一。
📍京沪香酥烤鸭
嚟到呢间餐厅真系唔可以唔食烤鸭🦆!热辣辣出炉就切片,顶层鸭皮松脆,餐厅建议点砂糖食,的确喺入口即溶😋。
下层嘅鸭皮同鸭肉就用返平时食片皮鸭嘅方法用饼皮伴上配料包住嚟食。饼皮柔软🫓,鸭味甘香,加上山楂糕、京葱、青瓜、蜜瓜同甜酱一齐食,味道同口感真系好丰富❤️!而最后鸭髀就可以配上姜蓉一齐食,味道讨好。外卖同堂食真系冇得比!
〰 ️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍷 Grace Vineyard Tasya’s Reserve Marselan 2017
烤鸭配上第一款红酒,易入口唔会太苦。食完肉后再饮,红酒嘅酸味会变强,又系另一番风味。
主菜有得2选一
📍孜然小羊排
绝对令你意想唔到🤩,中菜原来都可以做到咁出色嘅小羊排‼️羊皮烤脆,食落好香羊味🐑。羊肉口感嫩滑🙌🏻,骨簿肉厚,夹杂着半肥瘦嘅肉🍖,入口羊脂甘香👅,最后再洒上孜然粉就更加惹味,绝对冇夸张!另外配咗个炒饭🍚,炒得粒粒分明,仲落咗鸭肉、鸭皮、蛋同芋头做配料,调味非常出色👍🏻。
🍷 Grace Vineyard Chairman’s Reserve 2013
呢一款可以话系今晚嘅酒王,用上酒庄老板认可嘅全年最佳葡萄去酿酒🍇。呢款红酒挂杯力强,明显味道较丰富,口感较䣩厚,的确系几有惊喜。
📍蜜瓜西米露配雪糕
食到最后仲有个清爽嘅甜品,西米露同蜜瓜粒🍈加上冰凉嘅云呢拿雪糕🍦❄️,香甜又消暑。
🍹 Michael Chiarlo Nivole Moscato d’Asti DOCG 2020
甜品配以甜酒作结,呢款酒带香甜果香, 完全饮唔到有酒味,非常容易入口❤️,女仔应该会劲钟意。