2021-03-28 1436 浏览
今日星期日想食一个传统中式早餐,但又唔想食茶餐厅,所以专程去新蒲岗食豆浆粢饭。豆浆大王在新蒲岗大有街工业区,左右隔离嘅食肆门口都系一样,门口没有大招牌,要行近见到门口Menu先至知道系豆浆大王。我哋叫咗几款店主推介嘅食物咸豆浆,好少饮咸豆浆,第一啖食落去觉得怪怪地,但跟住习惯咗,觉得几好饮,里面有虾米干、油条块、炸菜及葱花。普通豆浆,不咸不甜,枱上有糖,想甜要自己加糖,但没有黄豆味。咸粢饭,里面有榨菜、肉松同油条。如果想加料可以加钱,我就全加料比多$7。个粢饭味道淡,全靠啲馅料,油条好脆,肉松软绵绵,榨菜咸咸地几好食。酸辣净云吞,酸辣汤好足料,有木耳、豆腐、蛋花、猪皮等,酸辣度适中。云吞皮薄馅靓。肉松奶脆多,多士非常松脆,上面放满非常松化嘅猪肉松,都几特别,未食过可以试吓,但又唔系非食不可。鸡翼炸得几香口,炸粉唔厚,外皮有少少甜甜地,但整体觉得偏淡,如果可以加重少少调味料就会更加好食。总结:虽然系星期日早上,位置又喺工厂区,交通唔系好方便,但估唔到有好多人嚟食,门口都泊咗啲车专程嚟买外卖。放假得闲可以嚟试吓,价钱相宜,好过日日食茶餐厅。

我哋叫咗几款店主推介嘅食物

咸豆浆

热豆浆

咸粢饭,里面有榨菜、肉松同油条。如果想加料
地几好食。

咸粢饭(加全料)

酸辣净云吞

肉松奶脆多

更加好食。

酥炸鸡翼

咸豆浆
咸粢饭(加全料)
  • 粢饭
  • 肉松奶脆多