2016-11-02 270 浏览
呀DEE家住九龙城,所以一得闲就会去下九龙城食甜品,九龙城甜品真系共冶一炉,你讲得出都有:中式代表(地茂馆)、潮州style(合成)、港式就梗系今日要介绍小方糖!呀DEE其实本身就中意中式甜品,因为觉得港式有时太甜,同埋来来去去都系凉粉呀芒果呀豆花呀椰汁冰呀小丸子大丸子个几味,同埋自己本身易柯所以唔太喜欢冻甜品(当然大热天时梗系食冻),所以自己啰黎贱去到小方糖都食呢个中式甜品。Order 左两个:  -蛋白炖鲜奶 21蚊 加芋圆 (7蚊)-南北杏雪耳炖木瓜 30蚊蛋白炖鲜奶 : 几好味! 但系略唔够热,佢唔算好甜,但系应该都系整定晒到时再加热。相比地茂馆个种一直蒸住,食落会烫口,可能呢个就差左少少。但系当然唔可以用一间专门做中式甜品同港式甜品比较;正如KFC牛肉饭都唔会同吉野家牛肉饭比较。佢口味唔太甜,个面又冇炖过浓,所以都唔错!南北杏雪耳炖木瓜:都好足料,炖出黎觉得有清润感觉,但略嫌30蚊细婉左小小,因为炖到个汤好足味原因,所以木瓜都已经冇晒味。芋圆反而真系推介!!七蚊有一大碗,仲要粉粉都足料,真系见到有粒粒芋头系入面!建议食咩都可以试下加!!!小方糖其实都成日食! 我自己本身就一定

Order 左两个:
-蛋白炖鲜奶 21蚊 加芋圆 (7蚊)

-南北杏雪耳炖木瓜 30蚊
蛋白炖鲜奶

南北杏雪耳炖木瓜
芋圆
小方糖其实都成日食! 我自己本身就一定系介绍人地食芒果拿破仑!因为皮脆仲要足料大大件! 但系有时食完敏感所以都要戒下口!!
2016-11-01
芋圆