2019-05-01
难得放假,本身谂住北上深圳玩一日,但天文台话呢几日天气唔好,所以最后取消左,改左陪妈咪饮茶,假日实在太多人,所以一早出门去左攞位,但都要等成个钟先入到去,所以假日饮茶真系唔早起都唔得!入到酒楼里面超大,周围都系枱,摆放得密密麻麻,枱和枱之间距离超近,成日都听到隔离枱讲咩,不过唔紧要,酒楼嘈先系正常,证明这里人流真系超高!打开点餐纸,彩色印刷,图文并茂,点心选择多,最后我们选左5款点心!<凤爪排骨饭> 饭粒软硬适中够哂热, 随心加点豉油再搞拌一齐食!饭里有几粒豉椒十分惹味!不过卖相就一般!<香煎虾米肠> 每条虾米肠都铺满虾米和葱花,虽然要用油煎,但煎得好香脆,食起来唔系好油腻,虽然又粗又大条,但唔系好热,可能放在厨房放得耐就冻左!<紫心香芋丸> 圆碌碌的香芋丸煎到金黄色,咬落去烟烟韧韧,好似食麻糬咁,食到中间见到香芋饀,好似奶油般顺滑,真系好好味!<上海小笼包> 小笼包皮薄多饀,猪肉鲜嫩,轻轻夹起来幸好粒粒都无穿,但汤汁唔多,食起来比较干.<晶莹韮菜饺> 韮菜饺剔透,胀卜卜的饺内,包住好多虾和韮菜馅,食起来口
<晶莹韮菜饺> 韮菜饺剔透,胀卜卜的饺内,包住好多虾和韮菜馅,食起来口感弹牙又爽口!味道不错!
整体来讲,无论酒楼环境,食物还是服务都算可接受,虽然系坐得比较迫,但食物搭救返少少,我们叫人加水时都唔洗等好耐,以假期来食算可以!