2023-02-07
平时放工都系食晚餐,想晏昼食个下午茶都要等放假先,依日就去开大角咀,系港湾荟就见到依间以点心为主嘅餐厅 - 海湾茶居。唔好睇佢细细间,座位系相当之阔落,而且灯火通明,好啱同朋友叹茶打牙饺。依度点心都系师傅即叫即蒸,所以全部系新鲜滚热辣,睇睇我哋今次食咗啲啦~宫庭流沙包依个流沙值得一赞,包皮唔厚,入面嘅奶黄好流质,咬太力小心会辣亲个咀呀樱花虾萝卜丝酥依个系我个人至爱食,平时去酒楼必𠼻点心,但系依度就加入咗樱花虾,少少虾嘅鲜甜味道加埋满满嘅萝卜丝,好味!香茜滑牛肉肠唔好睇佢个皮好厚咁,其实系入面牛肉大大旧,令到成条肠粉好饱满,加上鼓油嘅加持,提升咗牛肉嘅鲜味。鲍鱼北菇烧卖皇鹌鹑蛋烧卖就食得多,原粒鲍鱼烧卖,真系第一次食,大粒粒又有鲍鱼嘅鲜味,可惜一笼得 2粒。月满晶莹虾饺皇虾饺又系要赞下佢,真系皮薄馅靓,虾都有2大旧,好抵食!瑶柱鲜虾豆苗饺好推荐大家食依个, 饺皮晶莹剔透,豆苗同啲虾填满哂,健康又饱肚~
宫庭流沙包
樱花虾萝卜丝酥
香茜滑牛肉肠
鲍鱼北菇烧卖皇
月满晶莹虾饺皇
虾饺又系要赞下佢,真系皮薄馅靓,虾都有2大旧,好抵食!
瑶柱鲜虾豆苗饺