2017-03-29 471 浏览
放学同男朋友去左一间新开嘅中、泰、越、中西fusion餐厅,呢度环境宽敞,分室内同平台(有cover),就连bar都有!睇住个menu真系眼花缭乱,好不容易拣左几款推介菜式。饮品选择多,有红白酒、啤酒、砂冰、mocktail等等。男朋友点了椰汁三色冰,我就点了烧菠萝青柠特饮,味道酸酸地颇清新。店员介绍炖汤系每日限量供应,几款当中点了花旗参乌鸡排骨炖汤,真系非常足料!加入准山、杞子等药材,令汤更甘甜,美中不足之处系偏油。软壳蟹牛油果米纸卷有四大件,冇谂过软壳蟹体形咁大!咬落啖啖肉,鲜美多汁,配埋牛油果味道清新。必食老板娘推荐嘅蒜蓉牛油鸡翼!炸得十分酥脆热辣,真系热到辣亲嘴!大大只鸡翼皮脆肉嫩又多汁,面头舖满香蒜,鸡皮带有浓浓的牛油香~不过同样避免唔到偏油嘅问题...好似我咁钟意椰子类东西可以叫椰青海鲜焗饭,店员会装返杯椰青水俾你,最爱清甜润喉嘅感觉焗饭填满整个椰青,份量不少,有虾、鱿鱼、蟹柳等配料。焗饭粒粒分明,湿润度刚好,更带有椰香~想不到连肉饼都有得食,仲有好多款,例如麻辣香菇、黑松露......餐厅强调肉饼系手打,除左蒸仲可以铁板煎,真系几新奇。流心芝士肉饼就第一次食,肉饼扎实富肉
椰汁三色冰
Grilled Pineapple Lime Mocktail
花旗参乌鸡排骨炖汤
软壳蟹牛油果卷
软壳蟹牛油果米纸卷有四大件,冇谂过软壳蟹体形咁大!
咬落啖啖肉,鲜美多汁,配埋牛油果味道清新。
蒜蓉牛油鸡翼
必食老板娘推荐嘅蒜蓉牛油鸡翼!
原个椰青海鲜焗饭
煎流心芝士肉饼
想不到连肉饼都有得食,仲有好多款,例如麻辣香菇、黑松露......餐厅强调肉饼系手打,除左蒸仲可以铁板煎,真系几新奇。流心芝士肉饼就第一次食,肉饼扎实富肉汁,切开中间有少量芝士,如果肉饼煎香一点就更好。
芒果糯米饭
最后唔少得芒果糯米饭,不过就有少少失望,全部芒果都好酸
黑糯米冷冰冰的,只有黑糯米唔及黑白糯米饭层次丰富。我比较喜欢黑糯米嘅硬度加白糯米嘅烟韧软糯,再倒上椰浆。我觉得吃起来一冷一热才是我心目中好吃的芒果糯米饭。

我本身几钟意食东南亚菜,「亿饍」整体食物水准都唔错,尤其是小食同炖汤。老板同老板娘系一对年轻情侣,当晚都好落力招呼客人,值得支持。
软壳蟹牛油果卷
蒜蓉牛油鸡翼