6天前
今个月头同朋友去咗中环海事博物馆参观完无意中发现到博物馆楼上有间Cafe,而且仲系位于博物馆既天台观景层➕餐厅仲设有大户外露台可睇到中环摩天轮,码头风景同维港2岸等既景色真系超级无敌正‼️💯😍但在呢个甘优美既餐厅环境下,呢度并唔系是一间行内星级既团队黎制作既餐厅,而是一间由香港海事博物馆与慈善及非牟利机构思拔中心合办的社会企业,该机构主要目是希望让一班不同国藉有学习障碍的成年人士接受技能及工作训练,从而融合社会非常有意义‼️好难想像中环呢个商业地都有社企餐厅真系好罕有‼️❤️🔥💯🥹值得一讲既系☝🏼餐厅内里既环境➕室外既观景台环境真系一流‼️因为始终呢间cafe既location系海边码头营造出好自然优闲舒适既纷围,净系影相打卡都可以打左成个下昼!我食野时见到坐我隔离台既几个外国客人系度一路玩啤牌🃏➕饮☕就打算消磨成个下昼非常chill 同写意‼️🥰Cafe的食物以轻食同 tea set为主,每一道都充满着有学习障碍既人士既用心既创意同制作🥰:推介菜式:1.是日精选餐汤 南瓜浓汤💲45有香浓既南瓜汤加上2片谷物🍞一齐食非常开胃!钟意饮浓汤既人一定要黎试!2. 蔬菜咖哩批 💲88批非常香同热辣辣!里
推介菜式:
1.是日精选餐汤 南瓜浓汤💲45
2. 蔬菜咖哩批 💲88
批非常香同热辣辣!里面仲有红萝卜➕瓜➕咖喱汁等,汁味好香!
3.牛肉千层面 💲92
唔好睇呢个千层面份量好似好少咁!有牛肉酱➕芝士➕千层面食落肚真系好饱肚! 够一个人食既份量!
4.墨西哥卷配鸡肉牛油果嫩菠菜番茄及芝士 💲84
多种蔬菜➕鸡肉搭配在一起,而且没有加任何酱黎调味。真系食得健康又滋味‼️❤️🤤
5.下午茶cake set :无麸质朱古力蛋糕➕精选咖啡💲92
对麸质过敏的人可选择食呢款蛋糕,佢既朱古力🍫味道非常浓厚面上配上面头加上椰子粉味道超搭‼️朱古力迷黎到必定要试‼️❤️👍🏼😋