之前睇蚝粉朋友IG带咗女朋友中环食蚝宴放题,仲赞不绝口,一个人都食咗成打手掌咁大只,既然琴日TGIF,就同朋友去会一会怎。餐厅地点非常方便,喺中环摆花街地舖—喜多嬉牡蛎屋 ,是一间以高质生蚝为主打,由日本北木岛喜多嬉牡蛎养殖场直接进口生蚝的日本居酒屋,大家可以选择放题之外,又可以选择单点则有更多不同便当或主食可以拣,都系生蚝为主题。今日我哋就拣咗90分钟生蚝🦪放题,以蚝主题的美食外,仲有串烧等等,佢地既生蚝非常新鲜,性价比超绝。一开始,餐厅会先来一客喜多嬉九品,当中款式会因应时令变化而改变,令我最欣赏的是矶烧活鳗、迷你月见烧鸡串及牡蛎茶渍饭,鳗鱼肥美入口溶化,月见鸡串点上日本蛋黄更加香滑味浓,而茶渍饭放于九宫格中间,证明他必定是重点,果然不出所料,卖相极佳,用个木制嘅九格饭完全吸收了生蚝汤鲜味,使绵绵的普通的饭升华至一个阶段🈵🈵今季款式包括🦪喜多嬉蚝新鲜大只爽口好饱满,伴上醋啫喱,萝卜蓉和香葱,好鲜甜🦪矶烧生蚝及帆立贝都非常大只新鲜,更会付上配蒜蓉/麻辣/香辣酱)🦪喜多嬉牡蛎茶渍饭,饭粒完全吸收咗𧐢汤嘅鲜味非常香浓🍡小食和串烧,即叫即烧,烧得非常香脆,上枱仲系热辣辣,绝对冇揸流摊,串

今季款式包括
🦪喜多嬉蚝新鲜大只爽口好饱满,伴上
醋啫喱,萝卜蓉和香葱,好鲜甜

🦪喜多嬉牡蛎茶渍饭,饭粒完全吸收咗𧐢汤嘅鲜味非常香浓
🍡小食和串烧,即叫即烧,烧得非常香脆,上枱仲系热辣辣,绝对冇揸流摊,串烧包括有:
🐟烧味醂鱼亁
🐽烧猪颈肉串
🐑烧羊架
🍠烧蕃薯仔串
🥒烧秋葵串

另外佢啲自家制冷泡茶都好好饮,我就是白
桃乌龙茶及茉莉花茶,茶味非常之香,用来送串烧好合配🈴

虽然餐厅少少,但系十点都仍然座无虚席,相信大家都系因为🦪生蚝而来,如果系蚝粉既你就唔好错过🉐🉐🉐