2023-07-26 46 浏览
今日又去咗另外一间中环嘅Fine dining到食~今次系一间好特别嘅餐厅,从来都未试过泰式fine dining🇹🇭呢间餐厅系以海鲜为主,加入泰式嘅元素,未试已经好期待🙌🏻今次又系试咗tasting menu,入面有10款食物,试咗觉得有几款特别值得推介。Guai tiao ruea 鲍鱼泰国野生蘑菇鲍鱼肝船面汁煮鲍鱼,里面用埋鲍鱼肝去做个汁,味道更香浓咁大个女都未食过鲍鱼肝,鲍鱼好弹牙好有鲜味。Plaa马友鱼椰子白奶油竹笋个马友鱼好滑,配埋椰子白奶油,好有泰式嘅味道。Neua Massaman和牛面颊肉咖喱羊肚菌和牛面颊肉油脂分布好高,牛肉味好重,咖喱汁唔会太辣唔会抢咗牛肉嘅味道。Nam prik kapi 日本青花鱼虾蛇瓜呢个好清新嘅配搭,食得出每一个食材嘅鲜味。Maan Han Maan Hn (pre dessert)Carissa 雪葩呢个雪葩真系好清新,喺中间食可以清除咗味蕾上面多余嘅味道,等我哋可以试下一道菜试清楚啲。整体我觉得系一餐好特别嘅fine dining✨

Guai tiao ruea
鲍鱼泰国野生蘑菇鲍鱼肝
船面汁煮鲍鱼,里面用埋鲍鱼肝去做个汁,味道更香浓
咁大个女都未食过鲍鱼肝,鲍鱼好弹牙好有鲜味。

Plaa
马友鱼椰子白奶油竹笋
个马友鱼好滑,配埋椰子白奶油,好有泰式嘅味道。

Neua Massaman
和牛面颊肉咖喱羊肚菌

Nam prik kapi
日本青花鱼虾蛇瓜
呢个好清新嘅配搭,食得出每一个食材嘅鲜味。

Carissa 雪葩

整体我觉得系一餐好特别嘅fine dining✨