2021-12-08
🌟鮨慎 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗞𝗮𝗺𝗶 🌟🥰𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 时间🍣今次我哋系提早左个半月先book到3个位嘅,所以想食𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗞𝗮𝗺𝗶嘅各位都记得预留早啲时间去book定喇!!𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗞𝗮𝗺𝗶系正宗嘅日本𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 🇯🇵,日本师傅,日本风格嘅设计同寿司🍣。订左星期一第二轮1:30pm,入到去有4位师傅为bar枱嘅客人service,都有日本师傅驻场,如果你有食开觉得ok嘅师傅仲可以指定添😄我地拣咗「神水 𝗞𝘂𝘄𝗮𝗺𝗶𝘇𝘂」𝗛𝗸$𝟲𝟴𝟬,有𝟭𝟮贯寿司🍣。上完『茶碗蒸🥚』同『前菜八爪鱼🐙』就正式开始啦!『白绸🐟』- 第一件嘅白绸淡淡哋嘅白身鱼作为omakase嘅序幕最适合不过,为之后嘅寿司打开左味蕾🌸『深海池鱼🐟』-同样系白鱼,我个人觉得深海池鱼就鱼味重小小比较好味啲,食得出系极之新鲜嘅深海池鱼🥰『金目鲷🐟』-不过不失,正常发挥无太大嘅惊喜『甘虾🦐』-有惊喜🤩🤩,一咬落去成口都系虾嘅香味,仲要张住晒成个口腔,个after taste依然存在系牙齿间,绝对系回味🥳『赤贝🐚』-好爽口,刀功令口感多左一份层次感👍🏻👍🏻『池鱼🐟』-系同深海池鱼唔同架,不过系近亲,上面嘅葱带山小小鱼嘅鲜味,系新嘅
🥰𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 时间🍣
『白绸🐟』
『深海池鱼🐟』
『金目鲷🐟』
-不过不失,正常发挥无太大嘅惊喜
『甘虾🦐』
『赤贝🐚』
-好爽口,刀功令口感多左一份层次感👍🏻👍🏻
『池鱼🐟』
-系同深海池鱼唔同架,不过系近亲,上面嘅葱带山小小鱼嘅鲜味,系新嘅感觉😄😄
『秋刀鱼🐟』
-食得出系绝对上等嘅新鲜鱼材,带出秋刀鱼嘅鲜味但又唔会太over🤩
『中拖罗🐟』
-钟意鱼油嘅我对呢件寿司嘅感觉系比较内敛而又融洽,鱼嘅鲜味同鱼油系融为一体😍😍
『大拖罗🐟』
日本Omakase 比较钟意用吞拿鱼设计出唔同嘅款式寿司🍣我个人当然好钟意。一放入口充满住油脂油香,绝对冇人可以抵挡到🤤🤤
『酱油渍赤身』
- 酱油渍带出左赤身嘅鱼香。整片赤身覆盖住整寿司饭,啖啖都系鱼香🌟
『昆布海胆』
- 呢个海胆系我今餐最喜欢嘅🍣🥰 海胆嘅质感一入口已经系亮点,入口融化,仲好重海胆嘅鲜味,咬完吞完仲未完,after taste仲有一浸咸鲜味涌出黎,停留系齿颊间回味无穷❣️
『吞拿鱼腩茸手卷』
- 最后,当然系一个吞拿鱼腩茸手卷。师傅好细心,知道我朋友唔食紫苏叶,无包落去俾佢✌🏻
我就有嘅,紫苏叶同吞拿鱼腩茸嘅融合拿捏得非常好👍🏻完全唔会抢左吞拿鱼腩茸嘅焦点🌟🌟
『玉子蛋糕』
『绿茶雪糕配米饼🍨』
𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗞𝗮𝗺𝗶 除左有100分嘅服务同可爱嘅师傅🇯🇵👨🏻🍳。其实佢嘅舍利饭都好好食!同样都系用上赤醋,湿度同比例都啱啱好。对比起之前食过嘅赤醋饭,味道稍为偏酸,所以同白身鱼好夹!难怪我觉得今次嘅白鱼十分出色🤩🤩
最后师傅仲会送我哋门口再用90度嘅躹躬迎送我哋,超级有惊喜!另外,完全食到鱼嘅鲜味🥰 所以一定会再光顾!!!亦都十分推介大家试吓,记得早啲book枱☺️☺️