2023-03-03
同朋友食饭,我系中环拣咗间好靓嘅餐厅《Spiga》约会一下❣️咁有格调嘅餐厅,一坐低我叫咗杯House White🥂饮吓倾吓偈!➰Starter🔹Polpo agli agrumi (Seared Octopus)烤八爪鱼🐙系西班牙菜嘅一种八爪鱼烤到肉质好淋,但外面脆脆,keep到有𡁻口,下面配以薯蓉同酸酸哋嘅酱!同时食的话,好有满足感😌而且有烘烤嘅味道,特别好食😋➰Main Course🔹 Manzo Black Angus呢款系美国1855 黑安格斯牛柳,我哋叫咗medium,肉味鲜浓、肉质幼嫩,好香牛味、伴埋香滑薯蓉,suprise佢煎得咁好食!美中不足系伴菜唔太夹😅不过块牛柳好味嘅程度可以抵销咗呢个不足🥰🔹"Acquerello" risotto, fresh Italian black truffle, langoustines, Morel mushrooms看似普通一般嘅Risotto!Wow~呢个Risotto真心有诚意,可以煮到个汁好滑,个饭系煮得刚好,有咬口!On top放咗香味浓嘅黑松露加鲜美爽甜嘅生虾,真系唔识用形容词嚟形容佢嘅好味,你嚟食过就明!呢个菜真系满满惊
➰Starter
烤八爪鱼🐙系西班牙菜嘅一种
➰Main Course
🔹 Manzo Black Angus
看似普通一般嘅Risotto!Wow~呢个Risotto真心有诚意,可以煮到个汁好滑,个饭系煮得刚好,有咬口!On top放咗香味浓嘅黑松露加鲜美爽甜嘅生虾,真系唔识用形容词嚟形容佢嘅好味,你嚟食过就明!呢个菜真系满满惊喜😍
➰Dessert
🔹Tiramisu
呢度嘅Tiramisu有别于一般嘅做法,佢用咗白朱古力做coating包住,食时会有脆脆感,内里就软绵绵!饼底系冇被Kahlúa咖啡酒浸过,但白朱古力里面嘅意大利软芝士馅就taste到香喷喷嘅咖啡酒!
食完我哋走咗出去outdoor感受吓啲气氛,我哋话下次要坐出去饮嘢再倾吓偈❣️