芝加哥串燒酒場

Chicago Bar And Restaurant
上次朋友食完就同我讲话呢间啲串烧都唔错,咁啱同朋友行经兰桂坊,咁就谂住过嚟试吓,见到而家啤酒买一送一呢个优惠劲吸引。入咗嚟冇几耐就劲多人,平日嚟坐得舒服,周末应该好旺场。劲多串烧其实第一下都唔知拣咩好,整体质素都唔错,不过有几款特别得我心。‣ 招牌鸡皮墨鱼滑+芝士鸡肉串+鸡肉软骨棒+蜜糖鸡翼 $89 🌟鸡皮墨鱼滑真系世界级,鸡皮香脆,而墨鱼滑又弹牙,超级好食!芝士鸡肉串几入味,蜜糖鸡翼烧得劲香口,烧得劲好,值得一嗌嘅组合。‣ 极品即烧乳猪+荔枝豚肉卷+椒盐日本黑豚+炭烧猪颈 $98乳猪皮脆肉嫩,果然值得一嗌。荔枝豚肉卷清新,荔枝夹肉口感原来几过瘾,都系必嗌之选。而椒盐黑豚肉味比较香浓,炭烧猪颈多汁,两者相比我钟意炭烧猪颈多啲。‣ 宫崎去骨鸡腿 $42 🌟咬嘅第一啖已经觉得好惊喜,鸡腿嫩滑多汁,冇一嚿系嚡口,虽然佢有酱汁,但完全唔需要蘸酱各方面已经好完美,超推荐大家嗌嚟食。‣ 明太子玉子烧 $58玉子烧柔软绵密,口感偏甜,加埋明太子嘅咸香,食落都唔会觉得好腻。‣ 鸡肉软骨棒 $25软骨棒口感丰富,有嚼劲得嚟,仲有蛋浆蘸酱增加风味,系几唔错。‣ 味噌甲罗烧 $48 🌟一上枱个阵香气四溢,打

‣ 宫崎去骨鸡腿 $42 🌟

‣ 明太子玉子烧 $58

‣ 鸡肉软骨棒 $25

‣ 味噌甲罗烧 $48 🌟
一上枱个阵香气四溢,打卡又几好睇。甲罗烧味道浓郁,仲有生鹌鹑蛋捞埋一齐食,滑嫩得嚟令蟹膏更加香浓,冇得弹。

‣ 招牌鸡皮手打鲜虾滑 $38
同墨鱼滑一样,鸡皮够香脆,鲜虾滑嫩弹牙。但要挑剔嘅话,唔够墨鱼滑弹牙,两者相比,我钟意墨鱼滑多啲。

‣ 烧鹌鹑蛋 $22
鹌鹑蛋熟度刚好,入口即化,都系贪过瘾嗌嚟食下。

‣ 招牌茄子烧 $42 🌟
茄子烧出香甜滑溜的口感,朋友唔钟意食茄子,佢都话好好食。调味又啱啱好,入味得嚟唔会太咸。

‣ 金菇牛肉卷 $28
作为经典嘅金菇肥牛卷,好食系正常嘅。牛肉卷超多汁,金菇已经烧得相当冧。

‣ 安格斯牛肉露笋串 $38 🌟
安格斯牛肉鲜嫩,露笋脆爽,超级夹。

‣ 荔枝牛肉卷 $26
荔枝的甜美与牛肉的鲜嫩结合,食落去都几过瘾,但系比起入口嘅香味嚟讲,我觉得猪肉更胜一筹,牛肉都系露笋比较正啲。

‣ 培根车厘茄卷 $22
培根香口,但正常发挥,唔会烧到好硬咬唔到。车厘茄甜美多汁,呢个串烧酸酸甜甜开胃用。

‣ 葱烧半壳扇贝 $56 🌟
扇贝鲜嫩多汁,葱香扑鼻,如果平啲嘅话,可能真系嗌多几次,不过都知道海鲜冇办法平。

‣ 脆炸鸡软骨 $68 🌟
虽然有烧鸡软骨,但系贪炸鸡软骨够大份,份外皮酥脆,内里保留鸡软骨的弹性,咸香可口,让人一口接一口。

‣ 黑松露烤虾多士 $42 🌟
作为虾多士嘅爱好者,极度推荐大家嚟食。最欣赏佢嘅黑松露沙律酱,搭配埋酥脆嘅虾多士真系冇得弹。

‣ Red Horse啤酒 $88
呢款啤酒口感比较顺口,酒精度适中。而我觉得Red Horse入口比较甘甜啲,几啱我嘅口味。
  • 极品即烧乳猪
  • 明太子玉子烧