2021-01-16
📍汴京茶寮 ᵀᴱᴬᴸᴼˢᴼᴾᴴᵞ ᵀᴱᴬ ᴮᴬᴿ (中环) 一入到去就已经好surprise,因为佢成个装修偏木系,好有日本风味!🇯🇵入面既布置十分简约,仲会播住少少轻松既日本音乐,令人感觉舒适,绝对系闹市之中嘅一片清幽之地😌!第一次黎咁传统日式既茶室,感觉好新奇特别!但系一查之下,先发现原来汴京茶寮系澳门过江龙黎既~😮𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:🤎 和风木盒下午茶套餐 𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚆𝚘𝚘𝚍𝚎𝚗 𝙱𝚘𝚡 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝 ($438 For Two)Tea Time就紧系要试下呢个咁有特色既和风木盒set!🪵木盒总共有三层,最外层就会见到招牌日式手冲碾茶,而第二层会有三款日式和菓子糕点,最底层就会有三款抹茶系列嘅糕点,另外仲会有一道抹茶红豆白玉,非常丰富!💁♀️▪️第一层▪️♡ 静冈·手冲碾茶 🍵 ʜᴀɴᴅ﹣ᴅʀɪᴘ Sʜɪᴢᴜᴏᴋᴀ ᴛᴇɴᴄʜᴀ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ平时好少听到碾茶,有冇人知佢系咩呢?🙋♀️碾茶其实姐系抹茶的原料茶,佢既茶色会比抹茶较淡,而茶味依然甘香,香浓得黎唔会感觉到太苦,岩哂配埋以下几道甜丝丝既糕点享用~▪️第二层▪️一打开既时候好惊喜!盒既底部布满左食盐,感觉就好
𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️第一层▪️
▪️第二层▪️
一打开既时候好惊喜!盒既底部布满左食盐,感觉就好似见到三款精致嘅糕点放左上去白雪雪嘅雪上面,好有冬天feel~❄️
♡ 红叶和菓子 🍁 ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ʀᴇᴅ ᴍᴀᴘʟᴇ Sᴡᴇᴇᴛ
佢嘅外型好特别,就好似秋冬天嘅红叶咁。佢精致嘅外型之下包住左豆沙红豆馅料,食落去甜得黎仲烟烟韧韧咁。☺️
♡ Tiramisu 大福 🍡 ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴍᴏᴄʜɪ
大福嘅表面布满左可可粉,质感非常软绵绵。🤩一咬开,入面既cream即刻忍唔住爆出黎,仲伴随着浓厚嘅咖啡香味。
♡ 迷你紫薯蛋糕 🍰 ᴍɪɴɪ Sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ
蛋糕嘅颜色好抢眼!软绵绵既紫薯蛋糕,中间包住左满满嘅鲜忌廉,🍠 但系都唔会盖过紫薯既香味,依然可以品尝到淡淡嘅紫薯味道,非常香甜。
▪️第三层▪️
♡ 青竹芒果布丁 🥭 ʙᴀᴍʙᴏᴏ ᴍᴀɴɢᴏ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
🎋佢嘅外型好特别,系用青竹壳围住布丁,好有趣!🍮 布丁嘅质感好Q弹,食落感觉非常清新!
♡ 宇治抹茶葛切 🍵 ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
葛切既口感好滑溜,而抹茶嘅味道非常浓郁,但系又唔会感觉到苦涩味。表面仲布上左大量嘅抹茶粉添~
♡ 红豆宇治抹茶羊羹 ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴀɴᴅ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ʏᴏᴋᴀɴ
羊羹既表面晶莹剔透,可以见到入面仲会有红豆粒粒!😚 除咗可以品尝到抹茶嘅甘香之外,仲可以食到香甜嘅红豆,口感十足。
♡ 抹茶红豆白玉
呢个系我既是日最爱!😍 呢个系一道熟既甜品。抹茶嘅味道非常甘醇香浓,唔会太过甜,配上红豆同埋白玉之后,令到抹茶嘅层次即刻提升咗!🥰 白玉好有咬口,烟烟韧韧,而且仲有好多粒添hee hee~
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍中环云咸街36-38号云庆楼地舖
G/F, Win Hing House, 36-38 Wyndham Street, Central