2022-11-28
《Hungry Dino - 中环》呢一排成日都过中环果一边做嘢,自自然然多咗机会喺𠮶边揾好嘢食😆成日行果条长电梯都会见到周边好多格局好正嘅餐厅,今次我就带埋朋友去咗一间正正就系𠮶条电梯旁,一落就到嘅日式餐厅食腐皮寿司😋呢间餐厅其实一路都想去,亦都见好多人有介绍😍最多人打卡嘅应该就系佢门面嘅装修同埋大大嚿又爆馅嘅腐皮寿司😉而我哋今次就叫咗佢嘅lunch set,以中环嚟讲,呢个价钱都几抵食💁🏻♀️腐皮御饍A set 配迷你吞拿鱼腩茸卷 $178蟹膏三文鱼籽/和风汁带子/灸烧蟹沙律/明太子厚烧玉子/柚子左口鱼由于我哋两个人都想食佢signature嘅腐皮寿司,但系又唔想撞款同埋想试吓对方嘅,所以就不如两个set各一😎佢嘅定食包咗两款小菜同荞麦茶,寿司其实都几大件,都有半只手掌咁大架,而啲配料放晒喺个面度,睇落五颜绿色好吸睛😍朋友呢个set 最吸引应该就系佢个带子同埋厚烧玉子,面头微微烧焦睇落好吸引😋另外朋友跟餐叫咗杯冻美式咖啡,都只需要加$28姐💁🏻♀️腐皮御饍B set 配迷你吞拿鱼腩茸卷 $178明太子芝士蛋黄三文鱼/葱吞拿鱼拖罗蓉/柚子胡椒油甘鱼蓉/灸烧北寄贝沙律/蟹膏厚烧玉子而我
💁🏻♀️腐皮御饍A set 配迷你吞拿鱼腩茸卷 $178
💁🏻♀️腐皮御饍B set 配迷你吞拿鱼腩茸卷 $178
而我呢个set虽然都系五件,但其实份量好多,因为佢大大嚿嘅关系,变相其实都食咗一碗饭有多啦😂我个人觉得佢个迷你吞拿鱼卷好好食,细细件易入口食到饭嘅醋香味,同时又食到吞拿鱼蓉既滑溜😉另外明太子芝士蛋黄三文鱼同个蟹膏厚烧玉子我都好推介,蟹膏咸咸地配上偏甜口嘅厚烧玉子,味道好夹之余仲带出到蟹膏嘅鲜味😚除此之外,炙烧北寄贝沙律都系唔错嘅选择,晚市黎食的话,啲腐皮寿司可以散叫嫁🤓咁就可以拣返自己钟意嘅配搭啦😉另外跟餐嘅配菜有鱼糕同埋腌渍海带,可以帮助清清个味蕾后再试其他嘢
总括嚟讲,今次试嘅腐皮定食味道完全唔差😆如果过嚟中环呢边又唔想食西餐的话,可以再过嚟呢度试下其他嘢😉呢间日式餐厅嘅价钱同埋材料都好贴地,喺中环来讲算系抵食,同埋打卡位好多,啱晒钟意影相嘅朋友😉