2022-10-26
今个月终于出咗bonus,可以请屋企人去食好野!今次拣咗间系中环嘅<<妖怪>>到食饭。餐厅唔单止装修特别,所有嘅食材都系由日本直送。👍🏻未去到日本都可以止住瘾先!「🐟吞拿鱼刺身拼盘 🐟」嚟到一定要试嘅拖罗🐟!入面有大拖罗,中拖罗 同赤身。完全满足到我对吞拿鱼嘅欲望😍3个唔同嘅位置各有特色。但最好味嘅一定系大拖罗,成旧鱼肉同鱼脂嘅比例系一半!味道鲜甜美味。正!「🐠炙烧明太子🐠」明太子辣辣地。放系炭火上面烧,边位烧到脆脆地,加埋炭火同柠檬汁嘅味道。令到成件事又鲜又惹味!「🐮特上牛舌心🐮」厨师用左全条牛脷最中间嘅位置,所以肉质非常腍。牛舌烧到好香,仲有好重嘅牛味!超正!「🐓鸡颈肉🐔」外皮烧到脆脆地,鸡肉超就级嫩滑。厨师只用左少少盐去调味,就带出左鸡肉本身嘅鲜味。😋「🌽烧粟米🌽」用左新鲜嘅粟米去烧,咬落去,粟米超级多汁,而且十分鲜甜。就算唔落调味料都已经好好味!「🐮熊本牛烧肉御膳定食🥚」呢个一啲都唔欺场,牛肉烧得非常好食。入口啖啖肉之余,仲非常多汁。再配埋滑溜嘅鸡蛋同鲜甜嘅蔬菜。成个饭真系劲好食。完全系食唔停口!