2021-10-25
😋Sooshi Gold by Sushi Sooshi (中环)🔍中环威灵顿街148号地舖-----朋友告知中环开咗间Omekase,晚市Under $1000就食到,仲要位置系中环,weekday前夕,就决定放肆一把,book位去试一试.简单嘅日式装修,说不上华丽,但温馨舒适,晚市餐牌有两个选择,分别系$798(15品)同$998(18品)嘅Set。.🥄呢个价钱For dinner,加上地点系中环,本身期望不算太高,点知竟然觉得非常有惊喜。刺身质素非常不错,而且刺身摆盘精致,睇得出餐厅好俾心机经营。.🐟薄切石垣鲷,颜色通透,肉质细腻。师傅仲有选用咗正值当造时期嘅白子,本来B仔系非常惊食白子嘅,只系唔记得话比师傅知,所以就谂住既然黎咗就夹硬食😂,点知呢个以天妇罗做法炸出黎白子竟然出乎意料地令人非常容易接受,食落去有少少似炸豆腐嘅感觉,但系又多咗一种鲜甜嘅味道,仲有少少天妇罗嘅香脆感😊。除咗选料时令之外,当中亦有✨吸睛嘅菜式,例如烟熏坚鱼。坚鱼放置喺盘嘅中央位置,且盖上玻璃盖子,一打开盖就白烟四散,仙气满满,旁边就摆放左秋刀鱼萝卜卷、香印提子,同埋车厘子造型嘅黑豆伴碟,视觉同味觉都同时
🔍中环威灵顿街148号地舖
-----
🐟薄切石垣鲷,颜色通透,肉质细腻。 师傅仲有选用咗正值当造时期嘅白子,本来B仔系非常惊食白子嘅,只系唔记得话比师傅知,所以就谂住既然黎咗就夹硬食😂,点知呢个以天妇罗做法炸出黎白子竟然出乎意料地令人非常容易接受,食落去有少少似炸豆腐嘅感觉,但系又多咗一种鲜甜嘅味道,仲有少少天妇罗嘅香脆感😊。
除咗选料时令之外,当中亦有✨吸睛嘅菜式,例如烟熏坚鱼。坚鱼放置喺盘嘅中央位置,且盖上玻璃盖子,一打开盖就白烟四散,仙气满满,旁边就摆放左秋刀鱼萝卜卷、香印提子,同埋车厘子造型嘅黑豆伴碟,视觉同味觉都同时备受征服🥢。
熟食方面最令我印象深刻就系白甘鲷,香炸过嘅鱼皮,连鳞并炸,炸至片片鱼鳞竖起,食落奇脆无比。而师傅避免鱼肉油腻,就以香煎嘅烹调方式代替油炸,入口稠密富弹性,鱼油亦丰腴,高质。
👶🏻B仔整体评价:7.8/10个👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10个👍🏻