2024-05-06 2369 浏览
早排經過E間餐廳比佢外面嘅裝潢吸引到, 原來係omakase嚟的, 見到價錢唔算貴, $1000唔洗已經有18品 Omakase Dinner, $1400仲有22品, 於是就入去試下! 原來餐廳而家仲做緊第2個omakase set半價, OMG😦😦真係抵到不得了!餐廳一入到去就有張L型吧枱, 旁邊有兩張普通枱, 店員安排左我地坐係吧枱位置, 座位闊落, 坐得幾舒服! 當晚客人幾多, 幾乎滿座! ⭐前菜一口煙肉配芥茉籽煙肉微微咸香配上少量芥茉籽, 刺激味蕾幾開胃⭐赤貝邊配紫蘇葉/青瓜食落清甜爽口, 加上紫蘇味道, 感覺好fresh⭐深海池魚薄切魚油甘香, 肉質細緻, 加少少咸鹽同山葵莖做成嘅wasabi調味, 令味道更豐富⭐長崎縣華蓮生蠔/赤海膽配三文魚籽海水味相對偏淡反而特出了蠔身肥美甘甜嘅優點,蠔嘅甘甜令赤海膽更鮮甜!⭐螢光魷魚用左炸嘅方法去做E道料理, 香口得嚟魷魚味極濃郁⭐燒吞拿魚腦天/海膽泡芙靚靚嘅擺盤顯出師傅嘅心機, 腦天輕輕燒一燒, 將魚油迫出來, 肉質軟嫩, 肥美鮮甜! 泡芙裝滿左肥美鮮甜嘅海膽, 一口擺入口, 超滿足! 旁邊仲有牛蒡, Wasabi同蜜煮豆, 清一滿

⭐前菜
一口煙肉配芥茉籽
煙肉微微咸香配上少量芥茉籽, 刺激味蕾幾開胃
⭐赤貝邊配紫蘇葉/青瓜
食落清甜爽口, 加上紫蘇味道, 感覺好fresh
⭐深海池魚薄切
⭐長崎縣華蓮生蠔/赤海膽配三文魚籽
⭐螢光魷魚
用左炸嘅方法去做E道料理, 香口得嚟魷魚味極濃郁

⭐燒吞拿魚腦天/海膽泡芙
靚靚嘅擺盤顯出師傅嘅心機, 腦天輕輕燒一燒, 將魚油迫出來, 肉質軟嫩, 肥美鮮甜! 泡芙裝滿左肥美鮮甜嘅海膽, 一口擺入口, 超滿足! 旁邊仲有牛蒡, Wasabi同蜜煮豆, 清一滿味蕾就開始食下一道菜!

⭐甘錭魚
感覺就好似日式嘅酸菜魚, 魚鱗燒得香脆, 味道咸咸酸酸, 特别得嚟又幾開胃

⭐火炙象拔蚌
一蚌兩味, 火炙象拔蚌帶微微煙燻味道令肉味更豐富; 柚子象拔蚌刺身則爽口彈牙, 柚子更突出象拔鮮味, 令味道更清新, 兩款實在各有千秋, 難以比較

⭐沙甸魚卷
用上香蔥, wasabi突出沙甸魚魚香味, 魚味濃郁, 口感豐富

⭐煙燻鰆魚
鰆魚肉質鮮嫩,經煙燻過後油脂味更加濃郁, 配上七色芝麻, 蒜同蔥, 層次感整豐富

⭐慢煮和牛牛柳
牛柳軟腍入味, 牛味濃郁超juicy

<壽司>

⭐半熟花竹蝦
花竹蝦味道鮮甜, 肉質彈牙, 蝦味濃郁
⭐伊佐木
伊佐木肉質雪白通透, 柔軟多脂
⭐火炙右口魚邊
外層紫菜香脆, 中間包住爽嫩嘅右口魚邊同紫蘇魚, 火炙過後食落油脂更豐腴
⭐喜之次
肉質細嫩柔軟而且膠質豐富
⭐煙燻鰆魚
肉質鮮嫩, 經煙燻後味道更有層次
⭐水針魚
肉質白細鮮甜, 緊實細緻
⭐醬油漬赤身
用醬油漬過肉質更緊緻, 食落味道更香
⭐炭燒鯖魚
鯖魚肥美可口, 肉質特別細嫩, 魚味濃郁
⭐北海道平川海膽
嘩嘩嘩~當你見在場見到都會有同樣反感, 事實師傅係剷起一大份海膽擺落去飯上面再用紫菜包住, 海膽多到不得了, 入口即溶, 味道濃郁, 完全唔想吞落肚, 想一直留係口腔內, 真係幸福到爆!

⭐松葉蟹加蟹膏,炸蟹仔配紫蘇花
松葉蟹加蟹膏鮮味十足, 一啖啖食落去十分滋味! 旁邊嘅炸蟹仔香脆可口, 配上紫蘇花嘅獨特香氣, 令簡單嘅食材變得不再單調

⭐慢煮鮑魚
鮑魚口感軟腍, 鮮味突出, 調味剛剛好幾好食

⭐魚湯
熱辣辣嘅魚湯鮮甜味美好暖胃!

⭐日本芒果
芒果甜度高而且多汁, 為完美嘅晚餐劃上句號
2024-04-25
用餐时段
小弟經常吃壽司郎,對於壽司郎中的平價壽司特別鐘情,尤其是光身魚,雖有腥味,但同時鮮味也很突出。在網上見到有這間店是平價omakaze無限追加,於是就來試下,覺得都幾好,值得來吃下。這次無限追加的分別是帶子,赤蝦,沙甸魚,深海池魚,左口魚裙邊以及墨魚(想吃回本建議盯住帶子,非常甜)。其中最讓我喜歡的就是深海池魚和沙甸魚,這兩個光身魚在這家店吃的都是腥味不重,十分之鮮,比壽司郎的好上太多了。這次我就總共吃了21個壽司,勉強來說都是算回本吧,算是花多少少價錢吃一個高質量的放題了。師傅出餐都幾迅速,有求必應,一個鐘頭十五分鐘其實只要主動追加,肯定都可以食飽。總得來說,喜歡吃光身魚的,可以來吃這間店,不會讓你失望,價錢都算合理,質素都達到標準,其他小菜也不過不失,都ok來。
沙律
布丁
3天前
  • 深海池魚壽司
2024-09-25 526 浏览
$288午市套餐,6件壽司可免費追加set,環境、食物同服務都好好,真係超級無敵抵啊!!職員也會主動詢問是否追加壽司,很體貼!當天的set配的主食是迷你碗湯烏冬+一塊天婦羅,忘記拍下,其他套餐裡的食物如附圖,絕對要encore🤩
2024-09-24
2024-06-27 2588 浏览
Booked 6:00pm omakase food ok! Chef ok, but female staffs make you upset with her attitude ( or unless u order Sake or dine in not because with the promotional price offered by restaurant ) Enjoyed the food , quality of the food, the way presented by the male chefs… ) Only ok with the promotional price !
2024-04-20 2400 浏览
🇭🇰每次在中環吃午飯,都被鮨廷外牆上的貓咪可愛到午市廚師發辦,有沙拉、蒸蛋、壽司6貫(免費追加壽司,就是可吃到飽,真的嚇了我一跳),還有卷物、烏冬、味噌湯,還有甜品🍧其中有六款壽司任食,288元食到omakase,我覺得值得🍣俾多50,可以品嘗埋吞拿魚腩壽司或海膽壽司今日嘅深海池魚、赤海老,確係有驚艷到我,仲有拖羅,口感豐富、油香十足,滋味💯喜歡Sooshi Gold的手卷,爽脆紫菜包裹著魚蓉,壽司飯軟硬度剛剛好,口感層次分明,好食
🇭🇰每次在中環吃午飯,都被鮨廷外牆上的貓咪可愛到

其中有六款壽司任食,288元食到omakase,我覺得值得

🍣俾多50,可以品嘗埋吞拿魚腩壽司或海膽壽司

2024-04-08
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-04-12 2323 浏览
💛二刷鮨廷的我由他們的舊點跟到現在的中環新店了🔥位置不難找也方便,師傅風趣幽默,氣氛也很不錯✨這次我晚上來,他們主打兩個套餐,有18品和22品,份量很足,性價比高🥳 值得一試的是這樣確實的菜單🤭主打開盲盒用餐體驗🎁主廚菜品都是根據當天的新鮮食材更新🌱就餐的時候就會多了一份未知的期待感~有選擇困難症的寶寶再合適不過了😉 🍣18品 人均9⃣9⃣8⃣先付➕刺身➕壽司 ➕旬の料理➕吸物➕甘味,一個set完全頂爆飽,新鮮食材產生了不同火花✨整體無踩雷⚡看到以下點餐大家不要嚇到了😝 【是日點餐】💗魚肝醬泡芙💗黑豆梅啫喱💗吞拿魚 💗中拖羅 大拖羅❤白子天婦羅❤煙薰梭子❤煎焗帆立貝 他他醬 三文魚子💛深海池魚壽司💛北寄貝壽司💛金目鯛壽司💛新鮮沙甸魚壽司💛半熟車海老壽司💛吞拿魚赤身💛左口魚壽司🧡乾螢光魷魚多士🧡海膽🤍焦糖玉子燒🤍柚子雪白 ▪鮨廷🍣Sooshi Gold📍中環威靈頓街148號地鋪 (近上環港鐵站A2出口

🍣18品 人均9⃣9⃣8⃣
先付➕刺身壽司 ➕旬の料理➕吸物➕甘味,一個set完全頂爆飽,新鮮食材產生了不同火花✨整體無踩雷⚡看到以下點餐大家不要嚇到了😝

【是日點餐】
🤍焦糖玉子燒
🤍柚子雪白

▪鮨廷🍣Sooshi Gold
📍中環威靈頓街148號地鋪 (近上環港鐵站A2出口
香港这家OMAKASE可以无限追加寿司诶!!!头一次吃OMAKASE吃撑了!!不仅食材新鲜,种类多样!午市性价比巨高,只要3XX!! ▶沙拉蔬菜新鲜,非常开胃~▶蒸蛋蒸蛋内有冬菇,表面铺了裙带菜蒸蛋口感紧实 蛋味格外浓郁~▶6贯寿司🔹鲷鱼寿司肉质细嫩,味道鲜美~🔹带子寿司大块,口感新鲜甜美~🔹鱿鱼夹海胆寿司,里面满满的海胆,真的好吃~🔹金枪鱼寿司肉质鲜嫩密实,味道温和清爽~🔹樱司鱼肉质柔软,稍有弹力,味道温和~🔹左口鱼裙边火炙之后,口感丰富有嚼劲,既爽又甜,回味无穷~ 🌟 后来又免费追加了十几贯,真的好吃又满足!! ▶卷物吞拿鱼手卷+玉子烧吞拿鱼手卷口感软绵香滑~玉子烧口感轻盈蓬松,有淡淡的蛋香味和甜味~▶乌冬天妇罗野菜配乌冬,野菜炸至香脆加上点点盐味更加香口,▶味增汤鱼汤香浓,里面有蔬菜,清甜又健康~▶甜品自家制绿茶奶冻和开心果雪糕可选选了绿茶奶冻,清新绵密,为这一餐画上完美句号~ 📍 鮨廷Sooshi Gold地址:中环威灵顿街148号地铺(港铁上环站 A2 出口, 步行约5分钟)
香港这家OMAKASE可以无限追加寿司诶!!!
头一次吃OMAKASE吃撑了!!不仅食材新鲜,种类多样!
午市性价比巨高,只要3XX!!

▶沙拉
蔬菜新鲜,非常开胃~
▶蒸蛋
蒸蛋内有冬菇,表面铺了裙带菜
蒸蛋口感紧实 蛋味格外浓郁~
▶6贯寿司
🔹鲷鱼寿司肉质细嫩,味道鲜美~
🔹带子寿司大块,口感新鲜甜美~
🔹鱿鱼夹海胆寿司,里面满满的海胆,真的好吃~
🔹金枪鱼寿司肉质鲜嫩密实,味道温和清爽~
🔹樱司鱼肉质柔软,稍有弹力,味道温和~
🔹左口鱼裙边火炙之后,口感丰富有嚼劲,既爽又甜,回味无穷~

🌟 后来又免费追加了十几贯,真的好吃又满足!!

▶卷物
吞拿鱼手卷+玉子烧
吞拿鱼手卷口感软绵香滑~
玉子烧口感轻盈蓬松,有淡淡的蛋香味和甜味~
▶乌冬
天妇罗野菜配乌冬,野菜炸至香脆加上点点盐味更加香口,
▶味增汤
鱼汤香浓,里面有蔬菜,清甜又健康~
甜品
自家制绿茶奶冻和开心果雪糕可选
选了绿茶奶冻,清新绵密,为这一餐画上完美句号~

📍 鮨廷Sooshi Gold
地址:中环威灵顿街148号地铺
(港铁上环站 A2 出口, 步行约5分钟)

2024-03-18 1688 浏览
呢間係中環嘅壽司店,簡直就係中哂伏。。。 之前見第二個平台好多人推介,於是我book 左枱去食lunch..睇第一張圖,你就見到啲魚生,個顏色,光澤,非常唔對路。 其實當下我真係有想離開。唔食嘅衝動,但係又覺得唔好意思。魚生冇乜鮮味。 調味好普通。 另外, 3xx 1個lunch , 呢個價位,原來你要坐到同隔離唔識嗰個手臂貼手臂咁。。 啲座位好密,坐得一啲都唔舒服。 完全唔係呢個價錢應該要有嘅質素 定係 3xx 一個lunch 算好平?唉, 已經唔洗再comment😂各位睇路
呢間係中環嘅壽司店,簡直就係中哂伏。。。
魚生冇乜鮮味。 調味好普通。
唉, 已經唔洗再comment😂
各位睇路
【Omakase 18品】🦪《先付》▪️小長井生蠔肉質肥美且海水味不重,配上柚子啫喱,味道酸甜清爽!▪️豚肉牛油果卷,豚肉調味剛好,微微炙烤過的牛油果暖暖軟軟的,口感還挺特別的。▪️汁煮磯粒貝用醬汁醃的很鮮甜入味。🐟《刺身》▪️白子裹上薄薄的粉漿再微微炸至金黃色,外酥里嫩!▪️炭燒拖羅刺身上均勻撒上新鮮的黑松露絲,能吃到很香的一股煙薰味,且拖羅油脂很足!!勺子上上拖羅碎拌著蔥、芝麻油和沙丁魚乾,這款味道很濃郁!▪️金鯛皮炸的酥脆,醬汁使用了酸菜魚的特色做法,很有特點。🍣《壽司》▪️深海池魚▪️帆立貝▪️龍蝦▪️秋刀魚▪️鰤魚腩▪️車海老配熟成蝦膏▪️炭燒鯖魚▪️馬糞海膽🥢《旬の料理》▪️蟹柳和蟹肉上面有顆酥炸的澤蟹,澤蟹炸的很香,建議先吃掉小螃蟹的腿再吃身體,因為直接吃的話腿有點扎嘴!🥄《吸物》▪️味增湯味道很濃郁且很鮮。🫘《甘味》▪️紅豆抹茶奶凍,抹茶味很香帶點點苦,紅豆甜甜的中和了抹茶的苦味,整體口感軟軟粘粘的~
【Omakase 18品】

🦪《先付》

▪️汁煮磯粒貝用醬汁醃的很鮮甜入味。

🐟《刺身
▪️白子裹上薄薄的粉漿再微微炸至金黃色,外酥里嫩!

▪️金鯛皮炸的酥脆,醬汁使用了酸菜魚的特色做法,很有特點。

🍣《壽司
▪️炭燒鯖魚
▪️馬糞海膽

🥢《旬の料理》

🥄《吸物》
▪️味增湯味道很濃郁且很鮮。
🫘《甘味》
2023-12-12 983 浏览
今天周末,閨蜜請我來吃Omakase😍這個Omakase價格也太感人了吧!午餐我們分別選擇了不同的套餐,一個598,另外一個才398!這是什麽神仙價格😍本來這個價錢的Omakase不敢抱太大希望,但是我錯了😭😭也太好吃了吧!而且是沒一款都很好吃!開胃菜茶碗蒸相當驚喜,加了昆布在面上非常提鮮~刺身的分量相當感人!也非常新鮮~比較驚喜的是鯛魚白子天婦羅!我可是第壹次吃炸的白子哈哈哈,這口感,絕了!北海道赤海膽好像不用錢一樣😂滿滿一大口,超級滿足的~炸櫻花+蟹粉也是非常別出新格的做法哦,反正我是沒有吃過。炸過的櫻花蝦可香了🤤幾百塊還能吃到魚子醬😍賺翻了哈哈哈另外值得一提的是,姜片都相當用心,應該是家里柚子皮,相當清新。最後配的是開心果雪糕,簡直莞美~店鋪有一個小小的魚缸,里面都是活蹦亂跳的迷你螃蟹🤤師父刀工很好,每道菜都相當盡心,食材講究,非常值得一試!
今天周末,閨蜜請我來吃Omakase😍

本來這個價錢的Omakase不敢抱太大希望,但是我錯了😭😭

也太好吃了吧!而且是沒一款都很好吃!

開胃菜茶碗蒸相當驚喜,加了昆布在面上非常提鮮~
刺身的分量相當感人!也非常新鮮~
北海道赤海膽好像不用錢一樣😂滿滿一大口,超級滿足的~

幾百塊還能吃到魚子醬😍賺翻了哈哈哈

最後配的是開心果雪糕,簡直莞美~

店鋪有一個小小的魚缸,里面都是活蹦亂跳的迷你螃蟹🤤
師父刀工很好,每道菜都相當盡心,食材講究,非常值得一試!
2023-08-24 1323 浏览
我和朋友都喜歡吃omakasae, 選好了Shushi Gold及預早訂了位去試下這裏的 lunch omakase前菜有田園沙律、茶碗蒸深海池魚肉質爽口,無池魚咁濃味春子鯛-梅醬啫喱肉質鮮嫩帆立貝鮮甜爽口平政肉質嫩滑池魚 三色漬有三款椒類做的漬物,平衡魚油膩感白昆布漬赤坐蝦好新鮮、creamy中拖羅肥美,魚油甘香火燒左口魚片 油脂豐富,經過微微燒過後魚油香氣滲出,加紫菜一齊食味道好夾炭爐鯖魚燒過的鯖魚,有炭香味,令鯖魚味道更突出A4 和牛肉鬆飯和牛輕輕燒過,肉質鮮嫩,配上壽司飯味道很好拖羅手卷香脆紫菜包著拖羅魚蓉,食落每啖都好好味金鯛立鱗燒金鯛皮經炙燒過,肉質結實,魚子爽口蝦味噌湯甜品海鹽雪糕

前菜有田園沙律、茶碗蒸

深海池魚
肉質爽口,無池魚咁濃味

春子鯛-梅醬啫喱
肉質鮮嫩

帆立貝
鮮甜爽口

平政
肉質嫩滑

池魚 三色漬
有三款椒類做的漬物,平衡魚油膩感

白昆布漬赤坐蝦
好新鮮、creamy

中拖羅
肥美,魚油甘香

火燒左口魚片
油脂豐富,經過微微燒過後魚油香氣滲出,加紫菜一齊食味道好夾

炭爐鯖魚
燒過的鯖魚,有炭香味,令鯖魚味道更突出

A4 和牛肉鬆飯
和牛輕輕燒過,肉質鮮嫩,配上壽司飯味道很好

拖羅手卷
香脆紫菜包著拖羅魚蓉,食落每啖都好好味

金鯛立鱗燒
金鯛皮經炙燒過,肉質結實,魚子爽口

蝦味噌湯

甜品
海鹽雪糕

2023-08-23
2023-08-05 952 浏览
This is tough…. Every dish was perfection. Our good friend took us to this lovely place for a treat on a Saturday for lunch, we went for the gold omakase menu, with a variety with cooked and raw dishes, surprisingly full! We had a little salad and steam egg to start follow by a beautiful plate of sashimi - thin slices of fish and raw sardine with seaweed roll, gob smackingly good!!! Then a selection of raw / sear / charred dishes and tempura fish. Two major highlights - the oyster with some jell
We had a little salad and steam egg to start follow by a beautiful plate of sashimi - thin slices of fish and raw sardine with seaweed roll, gob smackingly good!!! Then a selection of raw / sear / charred dishes and tempura fish. Two major highlights - the oyster with some jelly like sauce, frankly, it’s one of the best oysters I’ve ever had. The other one was the sear toro wrap with seaweed, absolute heaven!
The rest are sushi with the best ever quality, every piece is super fresh and tasty. Just look at the pics! Sorry missed out one of the sushi as too excited!
The only tiny not amazing part is, they serve your dishes quite quickly, would prefer to savour each a little longer.
Highly recommended… will go again for sure!

Steam  egg!
Sardines  roll
Steam  egg!
Sardines  roll
2023-06-21 882 浏览
必試中環Omakase廚師發辦,超抵好味推介😋晚市22品只需$1380,仲要係中環🥰我鍾意佢哋好平均咁分配咗壽司同料理的比例👍🏻令到客人食得更加滿足😌我哋驚食得太飽,特別要求咗要少飯,壽司都可以少飯😂師傅仲話如果下次有咩想今,可以訂枱時講低,佢哋會盡量安排🥰最鍾意有交流的omakase廚師發辦😍
用餐时段
2023-05-28 658 浏览
平時比較少選擇食Omakase😆因為我唔太鍾意食魚生😮‍💨不過男朋友話想食 當然要陪佢去啦☺️餐廳環境唔算大 不過都幾舒服☺️餐廳提供兩種menu選擇Omakase 分別有18品 或者22品今次我地選擇左22品 食到好飽😂坦白講 比起其他嘅omakase 性價比真係幾高🥰最後每人都係$1500左右😋因為有22品 所以一邊食飯一邊影相😂過程都幾忙碌下🤣好彩無影少到😆食物都好新鮮 當中仲有炸白子🤣今次嘅晚餐 食左好多平時唔會食嘅嘢🤣
平時比較少選擇食Omakase😆

過程都幾忙碌下🤣好彩無影少到😆
食物都好新鮮 當中仲有炸白子🤣
今次嘅晚餐 食左好多平時唔會食嘅嘢🤣
2023-05-15 576 浏览
中午临时过来吃的,刚好有个一人位,Lucky。小店装修简约,分别有L型的吧台和几张table台。选择的是中午的omakase,套餐内容很丰富,以600不到的价格,我觉得cp值是高的。首先是沙律,这个普普通通啦。然后是刺身开始,分别有鲛鲽鱼,新鲜帆立贝,鲣鱼,野生金枪鱼中腹,烟熏鰆鱼以及蟹。中间还穿插了鲷鱼白子天妇罗和蒸蛋。刺身分量给的相当慷慨,新鲜度也是非常好的,其中帆立贝丝丝肉有惊喜,鲷鱼白子天妇罗也好吃(鲷鱼白子以前吃过刺身比较腥,炸了反而非常creamy好吃),烟熏的鰆鱼和金枪鱼鲜度也比较好。蟹里面还有一个炸的小蟹仔,挺有意思的。蒸蛋则是比较普通。之后是寿司环节,吃到这里其实已经有小小饱了,还好寿司数量不多,有深海池鱼,乌贼+海胆,子持赖尿虾,海胆等5件还有一个吞拿鱼手卷,吃完已经是非常饱了。寿司表现不过不是,子持赖尿虾和乌贼近期吃的比较少,还是挺满意的。但是寿司饭,鱼米融合这些可能跟名鮨店还是没法比,如果对寿司要求比较高的可能会不太收货。最后有甜品汤收尾,整个餐相对还是比较满意的。cp值很高,寿司水平略差但是食材是非常新鲜的,可以值得一试。