2021-11-24
原来呢楝位于中环嘅住宅大厦地下有个小Food court, 里面集合咗几间餐厅提供西式食物包括三文治、薄饼、甜品等。呢个food court地方细小,但都有大约10个堂食座位同埋地方尚算干净企理。▫️Signature beef brisket bun (HKD98) - 一场嚟到点都要试吓佢哋出名嘅自家制烟熏肉。招牌牛腩肉包,有数片厚切牛腩肉夹在面包中间。牛腩肉肥瘦适中,肉汁丰富,味道因为有芥辣嘅关系而辣辣地。呢个包配有酸瓜及萝卜丝,可以帮助解一解牛腩肉嘅肥腻感。我哋购买三文治嘅时候+$38配一款side dish,系我几钟意食嘅Mac n cheese呀!▫️Tesla (HKD108) - 以汽车品牌为名嘅薄饼,外型同平时食开嘅有啲唔同。这家店嘅特色就系方形薄饼同埋特厚芝士批边。 呢款「特斯拉」薄饼配料有特制烧烤酱、烟熏鸡肉、红洋葱同埋牛油果。有牛油果做其中一款配料,感觉冇咁肥仔😆😆▫️Basque burnt cheesecake (HKD52) - 每日会提供限定口味嘅芝士蛋糕,总共有3个size拣添。两个人叫3” 嘅芝士蛋糕share食就最啱。 呢个宇治抹茶芝士蛋糕富有极浓抹茶味
▫️Basque burnt cheesecake (HKD52) - 每日会提供限定口味嘅芝士蛋糕,总共有3个size拣添。两个人叫3” 嘅芝士蛋糕share食就最啱。 呢个宇治抹茶芝士蛋糕富有极浓抹茶味,口感又够滑㖞🤤店铺La Viña除咗提供巴斯克芝士蛋糕外,仲有提供其他烘焙美食呢。