2024-12-04
今日放工,约咗旧同事来到中环食饭。佢带我来到呢间充满外国风情嘅法式小餐馆食晚饭,颇有情调。餐厅做紧优惠有个二人6道菜套餐原价$1288 ,特价$699 ,性价比几高,我哋就试呢个。巴马火腿蜜瓜沙律Parma ham 份量慷慨,咸香加上香甜蜜瓜,冇得输。下底的火箭菜配黑醋汁清新开胃。烧美国安格斯牛肉泰式青木瓜沙律旧同事拣咗呢款泰式沙律,青瓜加上青木瓜丝真系非常爽口加埋烧牛肉,又香又惹味。蘑菇汤很浓厚creamy 的蘑菇汤,上面还有融化了的咸香芝士。低温慢煮鸡胸冬阴功酱扁意面第三道菜我们同样选了呢个意粉,慢煮鸡胸好嫩滑。扁意粉口感好弹牙,好挂汁,个冬阴功酱微辣,好出色。红馆姜母鸭第四道菜系法式同中式嘅fusion菜,有啲似油封鸭髀又或者中式烧鸭髀。散发住淡淡中药材香薰味道,好香。鸭皮好香脆,皮下脂肪不会很厚,鸭肉嫩滑Juicy,中间微微粉嫩。鸭肉沾上香橙杏桃果酱,果香同鸭肉真系很配衬,果然系餐厅招牌菜。摩洛哥烩羊肉朋友的第四道菜拣了呢款羊肉,我试了一口。个酱汁浓稠充满摩洛哥风情,羊肉会得非常之腍,薯仔粒及车厘茄入味,加上香甜的石榴,感觉不错。芒果拿破仑第五道菜甜品我哋分别点了不同款式sha
巴马火腿蜜瓜沙律
烧美国安格斯牛肉泰式青木瓜沙律
蘑菇汤
很浓厚creamy 的蘑菇汤,上面还有融化了的咸香芝士。
低温慢煮鸡胸冬阴功酱扁意面
红馆姜母鸭
摩洛哥烩羊肉
芒果拿破仑
第五道菜甜品我哋分别点了不同款式share。芒果拿破仑酥皮非常松化,唔会很油腻,芒果香甜加埋吉士酱,味道清爽。
鲜果芝士挞
呢个芝士挞非常香脆,一咬开,芝士酱流出来配埋蓝莓一齐食唔会腻。
最后第六道菜饮埋餐饮,好满足。