2024-01-28
中环有好多好出名嘅餐厅,最近发现咗呢间近兰桂坊嘅都好好食,佢主打法式料理,餐厅环境坐得好舒服🧅 ɢʀᴀᴛɪɴᴇᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴏɴɪᴏɴ ꜱᴏᴜᴘ ᴛᴏᴀꜱᴛ & ɢʀᴜʏᴇʀᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 焗法式地道古也芝士洋葱汤 一个传统嘅法式汤当然唔可以冇洋葱汤啦,呢个整得好出色,用左古也芝士同埋洋葱,芝士溶咗入去洋葱汤度,好适合而家呢个冻冻地嘅天气饮,饮完觉得好温暖👏🥖 ᴅᴜᴄᴋ ʟɪᴠᴇʀ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴄʀÈᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀɢᴜᴇᴛᴛᴇ 焦糖鸭肝酱配法包 小食方面就拣咗呢个,佢比较特别,用左焦糖鸭肝酱衬托法包,如果想甜啲嘅话可以点果酱添🤭🥩 ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ ɪɴ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀQᴜᴇᴛᴛᴇ 慢火煮红酒和牛面肉配法包和牛面肉整得好tender,尤其是佢系用慢火煮嘅,所以肉质好淋,咬落去仲有好香嘅红酒味,食得好滋味🙌🍝 ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ᴘᴏʀᴄɪɴɪ & ɢᴀʀʟɪᴄ 香蒜牛肝菌意粉佢仲有几款意粉可以拣,如果你钟意牛肝菌嘅话可以拣呢个,因为佢材料好丰富,加埋香蒜一齐带出咗
佢仲有几款意粉可以拣,如果你钟意牛肝菌嘅话可以拣呢个,因为佢材料好丰富,加埋香蒜一齐带出咗个牛肝菌嘅味道👍
🍨 ᴀᴘᴘʟᴇ ᴘɪᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ 酥皮苹果批配雪糕
甜品就当然一定要试啦,好钟意呢个脆皮苹果批,佢嘅脆皮整得好松化,见到一层层薄脆,另外佢配埋个云呢拿雪糕,好好食😋