💎总评分:8.0/10-意大利百年烘焙品牌Giovanni Pina喺中环开设第三间分店,亦都系品牌旗舰店!今次个theme 系典雅嘅贵族古堡🏰,除左出晒名嘅 pastry corner之外,仲集合餐厅同bar于一身,家私灯饰都系意大利原装进口🇮🇹,纯人手打造24K 金巨型水晶吊灯好抢眼、酒红色丝绒櫈同油画等装饰🖼️,打造华丽气派。Menu方面当然系全新,比起荃湾同K11店用上更矜贵嘅食材🤩,一向钟意食Starter嘅小编觉得餐厅嘅main反而比较吸引,三心两意之际店员好热心咁推介左几款。Order后好快送上bread basket,一共3款,面包普通但点vinegar就变得好食了。1️⃣ Polpo alla griglia $208Grilled octopus🐙最忌就系烤得太干身咬得好辛苦~ 餐厅将八爪鱼预先腌制一晚再烤,口感弹牙,肉质嫩滑一D都唔干身😋,配埋自家制嘅黄椒酱,食落辣辣地层次感丰富👍🏻!2️⃣ Diavola $228餐厅有两种pizza,店员用心解释俾我地知,一款系12寸薄底圆批,另一款系罗马包厚底长方批,两种都系手工批🍕,而小编就order左后者因为听落比较特别。Pizz
💎总评分:8.0/10

1️⃣ Polpo alla griglia $208
Polpo alla griglia

2️⃣ Diavola $228
餐厅有两种pizza,店员用心解释俾我地知,一款系12寸薄底圆批,另一款系罗马包厚底长方批,两种都系手工批🍕,而小编就order左后者因为听落比较特别。Pizza上面主要有辣肉肠同cheese🧀,比想像中辣,值得赞扬!温馨提示,一D辣都顶唔顺嘅朋友唔好叫,否则呢种辣度其实好正🌶️!批底烤得松软,必需经过长时间发酵先可以令面团有呢种空气感,cheese亦有拉丝效果,值得一试嘅pizza✨!
Diavola

3️⃣ Pappardelle alla boscaiola $398
毕竟意大利最出名莫过于pasta & pizza,signature菜式之一嘅牛肝菌阔条面好有惊喜🍝!Pasta 系 homemade 人手制作,上面嘅鹿儿岛A4和牛入口即溶🐮,薄薄一片但肉味香浓。Pasta sauce 除左有牛肝菌,其实仲加左3种日本菇类🍄同牛仔骨煮成,小编最钟意呢种唔系肥肥creamy但系又好味嘅sauce~唯一美中不足嘅系,选用Pappardelle呢种 pasta 一层层咁放喺所有食材嘅底部出现少少痴埋一旧嘅情形🙈,但整体依然好食😋~

4️⃣ Semifreddo Meringata $58
Giovanni Pina本身就系好出名嘅甜品大师,今次更为新店设计左全新嘅Semifreddo🍨,呢种雪菲蛋糕系意大利人超钟意嘅甜品,口感必需做到入口即溶🍦,所以食用时温度必须控制喺-4°C到-8°C之间🧊。小编叫嘅蛋白脆雪菲蛋糕,奶味香浓口感软滑,比雪糕蛋糕更为冰凉幻滑,甜度适中,最啱做饭后甜品💯!
Semifreddo Meringata

作为一个主打dessert & pastry嘅烘焙品牌,甜品质素理应要好😌,如今以餐厅身份开设旗舰店,价钱中等,menu都多选择。本身纯粹为个装横谂住嚟打下卡😅,虽然店面比想像中细,但系座位之间有足够空间感,坐得舒服,而且食物质素比预期中好🤤,店员亦好friendly,整体满意❣️。
环境服务:⭐⭐⭐
食物质数:⭐⭐⭐
打卡指数:⭐⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 小编今次就泊左喺港铁站停车场,MTR出入闸有优惠只需$19/hr,离餐厅有少少距离,要行8分钟左右。
2021-10-22
Polpo alla griglia