2022-01-27
/ 𝟏𝟗𝟑𝟓 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭中环有格调嘅新派四川菜🌶禁晚市堂食之前同朋友去咗一间位于中环, 主打四川菜式嘅餐厅食饭😋以想不到地几环境幽雅仲有落地大玻璃, 除咗四川菜仲有各式各样嘅酒同Cocktail供应, 价钱算中价位, 啱晒一大班朋友庆祝或者家庭聚会去食👍🏻1️⃣ 一口熏鱼 $115熏鱼完全冇骨, 炸得好酥脆而且好入味, 味道甜咸平均, 满满嘅酱汁包住每一块鱼2️⃣ 手切跳神肉 $95薄切猪腩片加上秘制嘅葱油辣汁, 捞埋粉皮一齐食都系几开胃3️⃣花雕醉鸡 $115酒味香醇, 每件无骨鸡肉都浸得好入味, 略嫌鸡肉有时啲啲鞋 4️⃣糖醋桂花鱼 $250桂花鱼肉冇骨嫩滑, 酸甜味道适中, 几啱送饭5️⃣川椒香辣软壳蟹 $240呢碟令我印象几深刻, 份量好足有完整大大个软壳蟹, 参照辣子鸡嘅方式, 加入咗大量嘅干辣椒去炒🌶 软壳蟹炸得好干身香口, 食落口好麻好辣, 唔食得辣嘅人要小心😂6️⃣香酥鸭$185个人觉得香酥鸭平平无奇, 炸得都算酥脆, 但肉质唔算嫩, 调味都冇乜特别7️⃣川式手撕包菜 $110四川菜必嗌菜之一, 呢碟唔算太辣, 保持到菜嘅爽脆, 不过略嫌有啲太油8️⃣松露瑶柱蛋白炒饭 $135前面食咗咁多浓
中环有格调嘅新派四川菜🌶
1️⃣ 一口熏鱼 $115
2️⃣ 手切跳神肉 $95
薄切猪腩片加上秘制嘅葱油辣汁, 捞埋粉皮一齐食都系几开胃
3️⃣花雕醉鸡 $115
酒味香醇, 每件无骨鸡肉都浸得好入味, 略嫌鸡肉有时啲啲鞋
4️⃣糖醋桂花鱼 $250
桂花鱼肉冇骨嫩滑, 酸甜味道适中, 几啱送饭
5️⃣川椒香辣软壳蟹 $240
6️⃣香酥鸭$185
7️⃣川式手撕包菜 $110
8️⃣松露瑶柱蛋白炒饭 $135
前面食咗咁多浓味菜式, 最后就嚟一个较清淡嘅炒饭作为完结🥰 松露味几香浓配搭瑶柱蛋白, 有一种清新感觉, 饭粒炒得干身, 唔错👍🏻
整体来讲值得一试, 如果之后晚市重开都会再encore, 难得有中价位好食又有靓景嘅中菜, 推荐👍🏻
Food: 😋😋😋😋(3.5/5)
Price:💰💰💰💰(3.5/5) $400/pp
Service: 👩🏻💼👩🏻💼👩🏻💼(3/5)