2022-08-02 732 浏览
星期一去开中环做野顺便约左个旧同事系附近食饭,知我钟意周围揾好野食就介绍我食呢间位于歌赋街既炭家,餐厅每星期都会订购由日本空运到港既活鳗鱼,真系好吸引,我地一次过试哂炭家既人气推介: 鳗鱼饭、鳗鱼肝串、白烧鳗鱼同鳗鱼厚烧玉子,鳗鱼控一定要试下😍😍😍鳗鱼重 ($420)呢个鳗鱼饭系set黎,店员先送上一碟鳗鱼啫喱同茶碗蒸,第一次食鳗鱼啫喱,好精致,晶莹剔透仲好香鳗鱼味,茶碗蒸既蛋好滑溜,正,主角鳗鱼饭出场啦,已经闻到好香,旁边有三椒粉,轻轻洒系鳗鱼上面会更加惹味架😍用新鲜鳗鱼既食法系唔同啲既,鳗鱼好肥美,烧到皮脆,鱼肉嫩滑,配埋幼滑蛋丝同鳗鱼汁饭好好食,仲有日式清汤好清甜😋鳗鱼肝串 ($150)第一次食鳗鱼肝,处理得好好唔会食到有腥味,口感特别又含有丰富蛋白质,正😍白烧鳗鱼串 ($110)呢个白烧鳗鱼串同鳗鱼饭上面既蒲烧鳗鱼唔同食法,白烧鳗鱼串烧到脆卜卜,咬落去好似薯片咁,鳗鱼肉质鲜嫩唔会腥👍🏻👍🏻👍🏻🍳鳗鱼厚烧玉子 ($150)卖相好吸引,一客六件既玉子烧,层次分明,包住鳗鱼粒,正😍🐂和牛串 ($140)和牛串入口即溶,嫩滑多汁,高质👍🏻🥰🐖豚露笋卷 ($50)露笋够嫩唔会食到有渣,用

鳗鱼重 ($420)

鳗鱼肝串 ($150)

白烧鳗鱼串 ($110)

🍳鳗鱼厚烧玉子 ($150)
卖相好吸引,一客六件既玉子烧,层次分明,包住鳗鱼粒,正😍

🐂和牛串 ($140)
和牛串入口即溶,嫩滑多汁,高质👍🏻🥰

🐖豚露笋卷 ($50)
露笋够嫩唔会食到有渣,用豚肉片包住黎烧,外脆内软既口感超正👍🏻😋

🐓鸡胸肉紫苏卷 ($50)
鸡胸肉比人感觉干而无味,但炭家既鸡胸肉卷住紫苏叶一齐烧,口感层次非常丰富💯

🧅淡路洋葱串 ($40)
食左咁多款肉要食返少少菜,师傅推介我地试下佢地既淡路洋葱串,淡路岛既洋葱好出名,比起普通洋葱无咁刺鼻,食落好清甜,上面加左木鱼碎,两者配搭好夹💯

最后以鲜甜多汁既西瓜🍉同蜜瓜🍈为呢餐饭画上完美既句号,绝对会再encore既鳗鱼店😍
2022-08-01
  • 鳗鱼重