2024-08-25 111 浏览
今日行完大馆落石板街,见到依间猫员外酒馆,比个名吸引咗,里面仲有好多可爱嘅猫咪公仔同主题,啱晒我依个猫奴,冇理由唔坐低饮返几杯啦😻依度有成十款唔同风味嘅手工啤酒,仲有几款梳打水同Tonic, 手工啤系不经过滤,保留活性酵母精酿而成,品质媲美draft craft beer咁,买6罐或者24罐仲做紧额外优惠,超抵饮,我哋都叫咗6罐,另外要咗啲小食chill吓😍因应自己嘅口味,可以喺Fruity, Dark, Light, Hoppy嘅组别拣唔同味道嘅手工啤。拣好啤酒之后,店员会喺雪柜拧只冰冻酒杯,然后帮客人倒落杯,真系未饮先爽,服务好好仲好有仪式感😍我哋首先拣咗Light嘅组合:Jasmine Wheat 花魁,淡淡茉莉花香,口感温和。Osmanthus Wheat 桂花小麦有我最爱嘅桂花香味,口感清爽顺滑,依款啤酒仲喺2024年澳洲国际啤酒大赛(AIBA)拎左铜牌🥉,果然冇拣错呀😍饮到有少少醉意就转咗Fruity嘅组合😂3款嘅国际苦度值 (International Bitterness Unit, IBU)都只系3,啤酒嘅苦味来自于啤酒花,而啤酒花亦系令啤酒拥有丰富香气嘅来源。听讲人

我哋首先拣咗Light嘅组合:
Jasmine Wheat 花魁,淡淡茉莉花香,口感温和。

Osmanthus Wheat 桂花小麦

饮到有少少醉意就转咗Fruity嘅组合😂3款嘅国际苦度值 (International Bitterness Unit, IBU)都只系3,啤酒嘅苦味来自于啤酒花,而啤酒花亦系令啤酒拥有丰富香气嘅来源。听讲人嘅舌头可以感受到嘅苦味大约由 12 IBU 计起,而 6 IBU 以下人类系分辨唔到苦味嘅程度😅

Peach Wheat 桃宝🍑
饮落有清香嘅桃味🍑,甜甜哋好易入口,啱晒唔识饮酒或唔系好饮得嘅朋友,由于太好饮,我哋都encore咗多一罐😂

Grape Gose 葡萄熟了🍇
一打开已经闻到好香浓嘅葡萄味🍇,口感顺滑,层次丰富,都系好易入口,啱晒唔识饮酒或唔系好饮得嘅朋友,依款啤酒亦都喺2024年澳洲国际啤酒大赛(AIBA)拎左铜牌🥉,果然冇拣错呀😍

Berliner Weisse 柏林召唤
店员介绍依款会比较重酸味,口感细致,味道清新,依款啤酒亦都喺2024年澳洲国际啤酒大赛(AIBA)拎左银牌🥈,真系冇介绍错呀😍

小食方面,我哋拣咗杂锦腌渍橄榄同埋冷切火腿拼盘,前者系绿色意大利橄榄拼红橄榄,好甘香清新;火腿拼盘有两款火腿,油脂重加埋咸香味,两款小食加埋冰冻嘅啤酒,简直系绝配,加上坐喺门口望住游人如鲫嘅石板街,有打卡嘅游客,有匆忙嘅上班族。手中拧住啤酒,同啱倾嘅人一齐叹,份外写意,酒不醉人人自醉🥰 我哋仲叫咗路过嘅人一齐入嚟饮返杯,好开心,快乐就系咁简单🙂

评分:最高为5分
治愈度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指数:🩺🩺🩺🩺🩺

猫员外精酿酒馆 (华兴大厦)
中环砵典乍街33-35华兴大厦地下33号舖
📍香港港铁站C出口6分钟路程
2024-08-22
$100 (其他)