2021-09-23
今日嚟到中环摆花街试一间日式fusion秘鲁菜, 开头喺地下揾极都揾唔到喺边度,原来系要喺嘉宝商业大厦上一层,个门口仲要好隐蔽😂不过食饭时间都几爆场,证明都几受欢迎Starter: La Causa, Tuna and watermelon前菜系指一个轻食沙律嘅4小碟形式上菜,La Causa 是一碟天妇罗虾配以红菜头薯蓉加秘鲁辣椒和牛油果的配搭,清甜嘅红菜头又带点辣味,系比较新鲜嘅配搭;Tuna and watermelon是角切吞拿鱼鱼生配以西瓜同蕃茄,酱汁酸酸甜甜,上面仲有啲炸番薯片,好有夏日气息Maguro Nuevo:吞拿鱼牛油果小卷上面有啲蟹子Blue Mary mocktail & Asahi beer:呢个Mocktail 酸酸甜甜好开胃,里面有蓝莓和迷迭香糖浆和青柠汁,是容易入口嘅配搭Ki-mo-chi Fried Chicken炸鸡炸到好香脆,上面仲晒左啲椒盐同七味粉,配上特制嘅蛋黄酱,个人觉得炸得有啲干,而且偏咸,不过好惹味Iberian Presa : 呢个系烤黑毛猪配日式酱油,肉质嫩滑,烤到非常香口Picanha:西班牙烧烤澳洲和牛,肉质柔嫩细腻, 肉
Maguro Nuevo:吞拿鱼牛油果小卷上面有啲蟹子
Ki-mo-chi Fried Chicken
Iberian Presa :
呢个系烤黑毛猪配日式酱油,肉质嫩滑,烤到非常香口
Picanha:
西班牙烧烤澳洲和牛,肉质柔嫩细腻, 肉味香浓,脂肪平均又够肉汁, 配以特制酱汁烤非常惹味,不过都系有啲偏咸,好彩有番薯蓉中和下
Tacu Tacu:
传统秘鲁炒饭,配菜比较简单又洋葱,红黄椒和豆类等等,不过我唔太喜欢呢种口味嘅炒饭,可能香港人食惯嘅口味唔同
Dessert: OYE PAPI
朱古力布朗尼配椰子雪糕:椰子雪糕好清新,啱啱好可以中和食完肉嘅油腻感,朱古力布朗尼朱古力味非常浓郁