中环异国风情神秘秘鲁菜初体验🇵🇪ICHU📍中环皇后大道中80号H Queen's 3楼「手会松灯会灭有限期,为何未能让我死去便要认识你 」#黑暗中漫舞 #陈奕迅一向都钟意尝试新野,前排成班朋友话要庆祝生日,要搞搞新意思,唔食平时食开嘅,于是就有人提出咗要嚟试一试中环嘅秘鲁菜。餐厅布置得好贴合南美风格,灯光昏暗之下各种热带雨林嘅布置令人彷忽走入神秘国度,用餐环境几特别。-前菜🥗-Taco de Chancho🌮 4.2/5⭐️上枱摆盘色彩缤纷,卖相非常吸睛,彩色瓷器盛载两份灰色软身Taco饼皮,包住慢煮猪颈肉同埋少少蔬菜同酱汁咁,食落酸中带微辣,几开胃。-Ceviche Mixto 4.1/5⭐️又系一道令人赏心悦目嘅前菜,多种海鲜三文鱼,带子,八爪鱼等切粒堆砌成挞形,中间鲜黄色嘅秘鲁辣椒酱具有画龙点睛嘅效果,捞匀之后一齐入口层次感好丰富,海鲜粒嘅咬口再加上酸汁同辣酱配搭,味道新奇有趣。-主菜🍝-Bistec Argentino 4.2/5⭐️餐厅选用阿根廷肉眼扒,摆盘好有原始风格,火喉控制得唔错,外焦内嫩,而酱汁方面亦都好特别,系类似泰式海鲜汁,咸鲜得嚟又有薄荷叶嘅香气,系一个令人几惊喜嘅
中环异国风情神秘秘鲁菜初体验🇵🇪

ICHU
📍中环皇后大道中80号H Queen's 3楼

「手会松灯会灭有限期,为何未能让我死去便要认识你 」
#黑暗中漫舞 #陈奕迅

-前菜🥗
-Taco de Chancho🌮 4.2/5⭐️
Taco de Chancho

-Ceviche Mixto 4.1/5⭐️
Ceviche Mixto

-主菜🍝
-Bistec Argentino 4.2/5⭐️
餐厅选用阿根廷肉眼扒,摆盘好有原始风格,火喉控制得唔错,外焦内嫩,而酱汁方面亦都好特别,系类似泰式海鲜汁,咸鲜得嚟又有薄荷叶嘅香气,系一个令人几惊喜嘅配搭。
Bistec Argentino

-Tatarin De Mar 4.25/5⭐️
再嚟一道颜色鲜艳嘅墨鱼汁海鲜扁意粉,材料丰富,每碟都有蟹钳,虾肉,青口,龙虾肉等,意粉系我钟意弹牙爽口质感,不过酱汁偏咸咗少少,稍稍扣分。
Tatarin De Mar

-甜品🍮
-Chef Dessert Selection 4.1/5⭐️
卖相亦都好新奇,好有民族风,上面系洒咗玉桂粉嘅Cream,再底下系云呢拿雪糕咁,捞匀一齐食唔错,但味道上无乜惊喜。

-饮品🍸
-Chicha Morada 4.25/5⭐️
依杯系秘鲁嘅特色饮品,由当地紫色粟米提练而成,饮落酸酸甜甜兼带少少玉桂香,系第一次试到嘅味道,唔错。
Chicha Morada

总结:餐厅主打南美州菜系,第一次试唔太识评论,大部分菜式都颜色缤纷,而且酱汁方面多数以酸辣为主,但就用餐体验嚟讲都唔错,而且餐厅装修布置打灯亦都吸引,不过当晚发现餐厅卫生麻麻,用餐中途发现有小强出现,最后要换枱先解决。另外今餐系朋友请客,就无留意到食物价钱,无论如何,今次都系一个新奇有趣嘅体验。

====
Taco de Chancho