2020-11-23
同同事食生日饭,嚟咗呢间小隐秘嘅食店。舖仔细细20个位左右,有吧枱位,二四人座位都有。有特选午巿套餐,都有定食丼饭单点。两个人都点咗特上寿司拼盆餐。侍应细心捧餐,摆盘正常。沙律小碗,淋上醋汁,味道稍为偏酸。味噌汤材料有红萝卜片、昆布海台,无豆皮豆腐。稀水状,无偏咸反而有啲鲜甜味! 茶碗蒸入口暖暖蛋滑溜溜近似水豆腐咁,偏软身,重高汤味,带小小鱼香味。料有菇粒、鸡肉粒,无虾、蟹及白果。10件寿司唔逐一点评,基本每件刺身寿司都会加入咗好小量wasabi芥末,但呢度非用上激辛"呛鼻"感,应该选用咗芥末酱,所以无标眼水感觉。重点讲带子、海胆、碎拖罗(吞拿鱼蓉)。带子系大大粒刀切开半,都有一只手指粗度厚身,入口系鲜甜,一咬腍爽口,绵绵地。海胆本身个色泽都亮丽有光泽,并无哑色,入口即溶,一啲腥臭味都无,仲食到仅余海水味,连埋寿司饭一齐放入口,完全唔想吞落肚! 吞拿鱼蓉幼细绵、滑、软,唔干,唔油,点埋酱油加埋葱花点缀,鲜味提升! 寿司饭黏黏结实一团,夹落去坚挺无散开。咬落去饭粒唔干身软硬适中,入口后变松散返。无重寿司醋味,淡咗米香味,份量细细,食10件,一般女仔实饱肚。除咗寿司,其他天妇罗、鱼生丼饭都
除咗寿司,其他天妇罗、鱼生丼饭都好吸引。下次试下食丼饭先~ 千祈千祈记住记住,无订位只有WALK-IN,过12点半九成要等位!