2024-06-17 138 浏览
本身都钟意食辣嘢,Weekend过咗嚟中环大馆同Soho附近嘅「麻辣烫」食川菜,餐厅灯光用咗昏暗模式,装修古色古香同带啲fashion元素,座位都宽敞舒服,啱同朋友倾吓偈。我哋order咗lunch set,佢个lunch set都几丰富:前菜总共分咗麻、辣、烫三款,有凉拌鸡丝、木耳、茄子、酥炸秋葵同灯影牛肉,三小碟咁摆好精致。前菜各有特色,个人比较钟意灯影牛肉,口感好似牛肉薄脆咁脆卜卜,外层带点咸甜咁几惹味,至于木耳同秋葵都整得爽口汤类就拣咗酸辣汤,入口唔会呛,酸同辣嘅味道拿捏得算平均主菜order咗孜然羊仔柳同水煮牛肉,份量都多,羊仔柳冇咩羊膻味而且肉质软腍,至于食川菜就梗系要食水煮牛肉,牛肉有口感而且整得软腍入味XO酱炒米粉同麻辣素菜炒饭,饭同面都带点麻辣香,而且个米粉几幼几滑仲有姜汁汤圆做甜品,汤圆系芝麻味,配埋个汤圆汤底,饮落都几重姜味,辣辣地又暖笠笠整体餐厅嘅食物摆盘,食材选取,餐厅装修同服务质素都唔错,唯一系佢嘅麻辣比较mild,应该系迎合返中环比较多外国客既口味。如果食得辣嘅朋友,建议可以 order时request加麻辣,应该会更加香口惹味

汤类就拣咗酸辣汤,入口唔会呛,酸同辣嘅味道拿捏得算平均