Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

2023-10-31 196 浏览
是日同家人去完大馆参观后,决定喺附近揾间靓餐厅叹个午饭,最后去咗位于大馆附近嘅黎巴嫩餐厅🍴餐厅装潢以蓝色为主调,充满阿拉伯异国风情,墙上以阿拉伯特色图案点缀,相当有格调,就连洗手间嘅设计亦令人眼前一亮,墙上的画作艳丽夺目,叫人忍不住驻足欣赏~餐厅更有面向大馆嘅半露天座位,如果夜晚嚟,我一定会坐喺出面望住靓景食饭!Set Lunch附有餐汤、前菜同甜品,份量十足,我哋都食到撑住肚子离场。餐汤系蘑菇汤,味道非常浓郁。Hummus Beiruti 以芝麻酱、柠檬汁、蒜蓉同番茄调味嘅鹰嘴豆蓉,口感非常顺滑creamy,就咁食都已经好好味,配上彼得包一同食用,就更别有一番风味。口感如英式松饼的彼得包有个口袋,就咁食比较干身,但将酱放入去之后就会美味得多~Sambousek Spinach 呢款中东菠菜馅饼形似咖喱角,皮看似厚身但食落酥脆而软糯,馅料有多汁嘅菠菜同红石榴粒等,味道酸酸甜甜,十分开胃。Chicken Ouzi ($188)我拣咗烤鸡配烟熏阿拉伯米饭,卖相非常诱人😍长条形嘅米饭面头洒上杏仁脆片增加口感,随碟还附上乳酪酱,令鸡肉味道更上一层楼。Mashawy ($278)呢碟阿拉伯式烤羊
是日同家人去完大馆参观后,决定喺附近揾间靓餐厅叹个午饭,
最后去咗位于大馆附近嘅黎巴嫩餐厅🍴
餐汤系蘑菇汤,味道非常浓郁。
Hummus Beiruti
以芝麻酱、柠檬汁、蒜蓉同番茄调味嘅鹰嘴豆蓉,
口感非常顺滑creamy,就咁食都已经好好味,

配上彼得包一同食用,就更别有一番风味。
Sambousek Spinach

呢款中东菠菜馅饼形似咖喱角,皮看似厚身但食落酥脆而软糯,
馅料有多汁嘅菠菜同红石榴粒等,味道酸酸甜甜,十分开胃。
Chicken Ouzi
Chicken Ouzi ($188)
我拣咗烤鸡配烟熏阿拉伯米饭,卖相非常诱人😍
Mashawy
Mashawy ($278)
呢碟阿拉伯式烤羊肉串及鸡肉串,虽然只得三串,但每串嘅肉都超大嚿,食完劲饱肚!
Mashawy
鸡肉几嫩滑,完全唔韧,至于羊肉串,就更为惊艳,一啲羊骚味都冇,
有一串质感如汉堡扒,好好食!
Mashawy
饭后甜品系Mahalabia,即系中东嘅牛奶布甸,再以开心果碎为topping,
口感嫩滑得嚟带点烟韧,而且唔算好甜,正合我哋口味!
Mahalabia
2023-10-31