2025-02-13
2025年1月22日 星期三今晚同老婆系中环预约咗呢一间居酒屋食饭,因为喺网上面见到评价唔错,都有好多人讨论虽然餐厅位置唔喺大街,不过用地图睇跟住行都算方便,而且一去到街口就见到,招牌好大个由于实在太肚饿嘅关系,我哋一口气叫咗好多嘢食,点完菜等咗一阵,沙律就首先送到,系豆腐沙律,成碟沙律除咗生菜同豆腐之外,仲有粟米粒同蕃茄,豆腐上面加咗瑶柱丝同酱汁,捞埋一齐食酸酸地几开胃之后有烧明太子,明太子烧完之后充满咸香,就咁食应该会太过咸,所以餐厅特登喺明太子下面铺上一块青瓜片,食落去会比较清新同冇咁咸跟住有唐扬炸鸡,每一粒都好大嚿,咬落去外皮香脆,里面嘅鸡肉仍然好嫩滑,点埋柠檬汁一齐食感觉会冇咁油腻再嚟有鸡软骨同鸡颈肉串烧,两款都烧得好香口,特别系鸡颈肉,之前从来冇食过呢个部位,估唔到烧完之后食,肉质都几嫩呢个系免治鸡肉棒,可以将生鸡蛋捞匀做酱汁,同鸡肉棒点埋一齐食,鸡肉烧得好香,同鸡蛋好夹再黎系烧鸡皮,鸡皮烧得劲香脆,完全唔觉得油腻,用嚟送酒一流呢个系煮牛筋,仲配有萝卜,旧萝卜入晒味,好腍,同牛筋一样一咬开就溶化,证明真系煮咗好耐,酱汁直头可以用嚟送白饭添然后有牛蒡片,整得几香脆,食落去完全
再黎系烧鸡皮,鸡皮烧得劲香脆,完全唔觉得油腻,用嚟送酒一流
然后有牛蒡片,整得几香脆,食落去完全唔觉得油,感觉比起食薯片更加健康
呢个系汁烧葱牛肉卷,一咬落去充满肉汁,而且口感好丰富,食到大量嘅葱同有浓郁嘅牛肉味,比起一般食到嘅金菇肥牛卷更加特别
最后分别有烧翠玉瓜、烧银杏同烧秋葵,全部蔬菜烧完之后仍然保持水份,一咬落去完全唔觉得干,特别系翠玉瓜,一咬已经爆晒汁,银杏都唔苦
埋单每人三百几蚊,食到劲饱!!