2021-12-06
中环好餐厅真系唔少,之前尖沙咀嘅人气立食寿司店「鮨廷」原来中环都开店了,主打 Omakase,大部分食材都系由日本各地直送,而且做得几精美,员工服务态度认真,认真到接近你每饮完啖茶佢都会帮你即时 fill 返😅!今次品尝咗个 18 courses 嘅 Omakase ($998),份量OK,比起出面食价钱都算抵同埋几公道。.➽ 前菜:紫苏豚肉卷、汁煮东风螺,仲有渍物,轻食前菜同醒醒胃唔错。➽ 刺身:日本生蚝配啫喱状莼菜做底,蚝唔算大只但几鲜!再嚟刺身三款,拖罗肥美👍中拖罗并烤干鱼子块,食层次感;备长碳烧大拖罗就鱼油香劲重!而食呢款冰霜蟹(蟹膏同籽) 配炸蟹仔就系我飞佛,口感扎实配紫苏花仔食劲香。再有一只牛油大虎虾,阵阵牛油奶香。➽ 寿司: 鲭鱼鱼卷,跟萝卜紫苏叶、手握寿司有深海池鱼、北寄贝、酱油渍赤身配坚果碎、牡丹虾配酥炸虾头(仲有虾膏酱)、炙烧银鳕鱼、北海道赤海胆,整体新鲜同好食👍➽ 和食:上汤鲍鱼配鲍鱼酱,口感够弹牙!➽ 炸物:竟然用白子去炸天妇罗,外脆内 creamy,食果阵小心热,入口有爆发感觉。➽ 主食:明太子樱花虾意粉,好Creamy,配一株紫苏花心,又系香味爆发!➽ 汤物
➽ 刺身:日本生蚝配啫喱状莼菜做底,蚝唔算大只但几鲜! 再嚟 刺身三款,拖罗肥美👍中拖罗并烤干鱼子块,食层次感;备长碳烧大拖罗就鱼油香劲重! 而食呢款冰霜蟹(蟹膏同籽) 配炸蟹仔就系我飞佛,口感扎实配紫苏花仔食劲香。 再有一只牛油大虎虾,阵阵牛油奶香。
➽ 和食:上汤鲍鱼配鲍鱼酱,口感够弹牙!
➽ 汤物:浓鱼汤,正常发挥😉
➽ 甜品: 抺茶奶冻,唔太甜同够哂滑!
◎ Sooshi Gold by Sushi Sooshi
⚑ 中环威灵顿街148号地舖