2018-11-17
d人成日话出左黎做野就唔会识到真心朋友,好庆幸我系工作上识到一班好姐妹,寻晚仲同我补祝生日!因为我系超中意食川菜,所以朋友们就拣左呢间位于中环既餐厅,呢度既环境格局都好靓,唔讲真系以为系食西餐!头盘我地叫左个小锅蚬,另外加钱upgrade左个汤变成辣鱼汤。睇个样以为唔会太辣,但系一试,原来都几劲,不过真系好好味,愈辣愈过瘾🤤🤤而d蚬粒粒都非常饱满,肉质爽口鲜嫩,配合埋辣汤真系好夹👍🏻👍🏻然后叫左个川椒香辣软壳蟹🦀呢个好似一贯既川菜,用劲多川椒同其他香料炒成,软壳蟹非常juicy,炸完都唔会好干!非常好食!食川菜,「水煮」既菜式一定走唔甩,而我地就拣左水煮鱼!鱼肉无骨好嫩滑,不过最值得赞赏系垫底既红薯粉,口感好QQ,份量都唔少🤤🤤食得太多辣野,叫番杯野饮降下火先!我就拣左呢杯芒果mocktail🍸,饮落好似杨芝甘露😂而且好解辣👍🏻👍🏻过完辣野瘾,我地仲叫左d唔辣既菜式!姜蜜澳州和牛粒:以为黄色一片片个d系荀,原来系姜,但有为甜甜地,所以唔食姜既我都完全无问题!牛肉粒好有肉味,有咬口👍🏻回锅肉:比起市面一般既回锅肉无咁辣,但都煮得好入味,唔会过咸,猪肉肥瘦适中,岩哂d唔食得辣既人!干扁四季
过完辣野瘾,我地仲叫左d唔辣既菜式!
干扁四季豆:每次见到呢个菜式都一定会点,因为送饭真系一流,呢道既四季豆同样无令我地失望!
食左咁多小菜,一于叫番个招牌担担面食!端上枱既时候,大家都呆左,size的式都吓死人,都唔知够边个食😅不过味道唔够辣,面质偏硬,唔似传统既担担面。我唔太中意。
最后当然唔少得生日甜点,姐妹们为我预备左鲜果川味凉粉。卖相好靓,中间仲藏住左粒士多啤梨🍓其实味道就好似日本既水信玄饼,无味既,所以有d碎山榨饼垫底用黎提味!清清甜甜都几好味👍🏻
呢间川菜馆格调高,味道好,一定会再次光临!推荐👍🏻👍🏻