CHUTNEY

2025-01-27 0 浏览
喺中环大馆附近,有间叫 Chutney 嘅印度餐厅,环境装修豪华,金黄色宫殿风格,令人有种置身皇宫嘅感觉。今个 weekend,我同三个靓女朋友终于去到呢度叹一餐高级印度菜,真系大开眼界!😍👑我一向钟意食印度嘢,但之前眼界都只系局限喺重庆大厦𠮶啲印度咖哩,今日呢次体验完全改变咗我嘅睇法,原来印度菜都可以咁精致高贵。😋✨我哋叫咗唔少招牌菜,Raj Kachori 就好似一个脆脆嘅波波,敲碎后入边有好多新鲜冰冻生果同各种唔同嘅酱料,集合咗甜酸咸辣味,口感丰富又fresh。Tandoori Octopus 八爪鱼大条又有咬口,调味适中,保留住鲜味。Malai Chicken Tikka 鸡肉外层香脆有奶香味,入面多汁又鲜嫩。Kamal Kofta Curry系impossible meat肉丸配咖哩汁,竟然超级好食,配naan饼一流,Lamb Shank Nalli Nihari羊膝肉质软腍,非常惹味。Truffle Cheese Naan 黑松露芝士烤饼,松露味香浓得令人难忘。最特别嘅系甜品 Carrot Pudding,以红萝卜、腰果、酥油同意大利酸奶芝士混合而成,食落清新又唔会太甜。而

我哋叫咗唔少招牌菜,Raj Kachori 就好似一个脆脆嘅波波,敲碎后入边有好多新鲜冰冻生果同各种唔同嘅酱料,集合咗甜酸咸辣味,口感丰富又fresh。Tandoori Octopus 八爪鱼大条又有咬口,调味适中,保留住鲜味。Malai Chicken Tikka 鸡肉外层香脆有奶香味,入面多汁又鲜嫩。Kamal Kofta Curry系impossible meat肉丸配咖哩汁,竟然超级好食,配naan饼一流,Lamb Shank Nalli Nihari羊膝肉质软腍,非常惹味。Truffle Cheese Naan 黑松露芝士烤饼,松露味香浓得令人难忘。最特别嘅系甜品 Carrot Pudding,以红萝卜、腰果、酥油同意大利酸奶芝士混合而成,食落清新又唔会太甜。而 Caramel Pecan Tart 咁更系完美嘅句号,香甜嘅焦糖同香脆嘅胡桃配搭一流。🍮🍰

Chutney 嘅食物精致又美味,服务员态度亲切,每一道菜都会详细介绍,用餐环境高贵舒服,完全改变咗我对印度菜嘅睇法,令我大开眼界!😉🫓🍛🍰