2024-07-08
星期六有北京朋友黎左香港玩, 佢想搭下叮叮, 食下西餐, 感受下香港D一面既气息,所以我就充当导游, 带佢去港岛区玩下第一站首先我很喜欢的Espuma, 我好钟意呢度既食物同环境, 有高级餐厅的感觉, 所以都好想介绍比朋友, LUNCH时间去到, 系有LUNCH SET的, 咁就可以试多少少野西班牙式脆皮猪腩卷配芦笋-$308跟餐会有芝士松露酱薄多士, 巴马火腿, 沙律菜同埋磨菇汤, D个组合做前菜已经好有诚意啦, 多士好香脆, 浓浓的松露酱香味, 芝士有2款, 轻轻一拉就有拉丝效果, 这个薄多士很出色! Parma Ham既咸香令人更开胃, 磨菇汤超级香浓, 绝对唔系罐头汤可以媲美。而D个猪腩卷系人超有惊喜, 炸得好香口, 油而不腻, 肉汁丰盈鲜美, 如果沾上少许蜜糖芥末酱就加清新, 加上芦笋的清甜鲜嫩,味道非常配衬,可以清新开胃。整体感觉高贵不贵, 简直是食家的必尝之选!香烤美国安格斯肉眼扒8oz-$398这份肉眼扒煮得恰到好处, 肉质鲜嫩多汁,咬下去肉汁馥郁四溢,充满牛肉的美妙香气, 表层烤得焦香可口,内里却维持著恰到好处的嫩度,肉质软嫩滑顺, 这等优质的安格斯牛肉,再配上精湛的
佢想搭下叮叮, 食下西餐, 感受下香港D一面既气息,所以我就充当导游, 带佢去港岛区玩下 第一站首先我很喜欢的Espuma, 我好钟意呢度既食物同环境, 有高级餐厅的感觉, 所以都好想介绍比朋友, LUNCH时间去到, 系有LUNCH SET的, 咁就可以试多少少野 西班牙式脆皮猪腩卷配芦笋-$308
跟餐会有芝士松露酱薄多士, 巴马火腿, 沙律菜同埋磨菇汤, D个组合做前菜已经好有诚意啦, 多士好香脆, 浓浓的松露酱香味, 芝士有2款, 轻轻一拉就有拉丝效果, 这个薄多士很出色! Parma Ham既咸香令人更开胃, 磨菇汤超级香浓, 绝对唔系罐头汤可以媲美。 而D个猪腩卷系人超有惊喜, 炸得好香口, 油而不腻, 肉汁丰盈鲜美, 如果沾上少许蜜糖芥末酱就加清新, 加上芦笋的清甜鲜嫩,味道非常配衬,可以清新开胃。整体感觉高贵不贵, 简直是食家的必尝之选! 香烤美国安格斯肉眼扒8oz-$398
这份肉眼扒煮得恰到好处, 肉质鲜嫩多汁,咬下去肉汁馥郁四溢,充满牛肉的美妙香气, 表层烤得焦香可口,内里却维持著恰到好处的嫩度,肉质软嫩滑顺, 这等优质的安格斯牛肉,再配上精湛的烹饪手艺,实在是人间美味 热水果茶 (跟餐+$15升级特别饮品)
水果茶的水果份量多, 有香甜的水果香味, 饮落很舒服不会太甜, 而且加了奇亚籽增加口感, 而且更加健康, 推荐! 总结Espuma 一直keep住好高质, 我同我朋友都好钟意, 佢话北京食唔到D个质素既野, 下次会想再黎试其他