2024-07-17 197 浏览
今晚我地一行四人齐晒脚去中环喺兰桂芳《朝天门》食正宗传统重庆火锅。一听个名就觉得霸气,入到里面收入眼帘系迎官接圣的牌匾,品牌荣誉的资质牌,带有重庆元素嘅装饰,觉得自己顿成九五至尊!餐厅设计非常金碧辉煌,由座位布置食具摆设,调味酱料都极具心思!首先店员殷勤奉上餐前小食: 有合川桃片 、怪味蚕豆 、麻花,全部都系我地第一次食到嘅重庆小食。再嚟就系招牌菜嘅火锅汤底,有非物质文化遗产红汤、新疆日干蕃茄汤同鲜味云南杂菌汤,每啖汤都鲜甜好味,真系忍唔要饮多几碗,正宗又好味!火锅配料更加极尽心思,刀功非常精湛,好似猪黄喉(心脏主动脉血管),完全无肥膏,入口劲爽脆; 雪花肥牛更加出色,啖啖牛肉味功浓;毛肚同鹅肠建议碌大约15秒,确保肉身爽口,真系有非常惊喜嘅食材!仲有发元地水八块 、牛大肚、 牛肉 、大皮牛肉、 牛提筋 (建议碌2-3分钟),呢啲食材从来冇喺外边食过,朋友都赞口不绝!仲有不得不赞野菌并盘: 有竹笙、 球菌、 鸡菌、 金耳、 珊瑚菌 、牛肝菌,除咗系香港稀有嘅食材,而且味道非常鲜味,冇谂过连野都可以咁好食。而且店员仲介绍我地,餐厅有大细不同的VIP房间,内置茶具和卡拉OK,可以适合唔同既

首先店员殷勤奉上餐前小食:
再嚟就系招牌菜嘅火锅汤底,

而且店员仲介绍我地,餐厅有大细不同的VIP房间,内置茶具和卡拉OK,可以适合唔同既宴会,我地下次可以约埋一班朋友包房一齐玩过够!

而且餐厅仲有午餐推介,每人平衡都只系200几蚊,已喺中环兰桂坊路段嚟讲,绝对系性价比好高嘅餐厅!

2024-07-02