2021-07-08
最近呢间Doubleshot by Cupping Room 系IG界爆红,全因为佢有一大幅望到靓街景既复古风大窗。加上食品精致有特色,吸引左唔少网民潮圣。.餐厅地点系苏豪区荷里活道,系正三角交汇处唔难揾但要少少脚骨力行上去。餐厅比较幽暗,装修好有情调。平日11点几去到人流都唔算多可以慢慢坐。.同朋友仔Early Lunch 试左好多款招牌野。.Katsau-Sando 💲158⭐️4/5炸猪扒三文治,除咗卖相好靓,味道都唔错。面包烘得金黄、炸猪扒有肉汁,配上沙律、香葱同酸菜都几开胃,.Smoked Chicken Caesar Salad 💲138⭐️3/5为左缓和下个邪恶感另一份主菜叫左最传统既鸡胸凯撒沙律🥗。沙律虽然系好难出事嘅菜式,但都略嫌啲鸡胸有啲干,同埋芝士粉落得太重手几咸,我食过好多更好嘅版本。.“MF” Potatoes 💲88⭐️3.6/5千层薯条又系好多人必叫嘅菜式,应该贪佢细细份打卡好睇。呢份Mille-feuille 薯条其实系用一层层既薯仔片夹埋再砌成条状,口感似食烘烤过既薯仔片而唔似薯条。配埋一个酸辣酱同一个酸忌廉酱都几开胃。.Burnt Cheesecake 💲
同朋友仔Early Lunch 试左好多款招牌野。
Katsau-Sando 💲158
⭐️4/5
⭐️3/5
“MF” Potatoes 💲88
⭐️3.6/5
Burnt Cheesecake 💲68
⭐️4/5
Doubleshot 既招牌名物,呢个巴斯克焦香芝士蛋糕顶层烤到深焦糖色,下层系香软湿润既芝士蛋糕。虽然系邪恶系列产品,但都忍唔住食晒🥲。
Cappuccino
Caffè Americano
⭐️3/5
奶啡略嫌咖啡味唔够突出。Black Coffee 好浓带酸,都唔属于我喜欢既咖啡类别。
🔸如果平日去人流唔多既话,呢到好适合同三五知己聚会,因为四周都系落地大玻璃,台同台之间空间感十足唔会局促。食物质素中上选择都唔算少。日间咖啡店格局,晚上黎可以小酌两杯,属有回头餐厅。
不专业食评 nei.foodie