2023-05-22
位于中环H Code有间主打直火烹调嘅餐厅,由主厨 Jaime Ortolá 带领,用精选木材同备长炭烧出来的明火、烟熏等制作一道道精致既菜式,体现出除咗食材新鲜,烹调手法亦都好重要👨🏻🍳餐厅既开放式厨房,无论坐吧枱定系露台边嘅位置,都可以睇到直火烹调嘅过程,整个用餐体验都好难忘😍🔸 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗿𝗲𝗱 𝗽𝗮𝗱𝗿𝗼𝗻 𝗽𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿𝘀, 𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺, 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗰𝗼𝗿𝗻 $168🫑来自西班牙的厨师推介左一道西班牙常见的小食,系帕德龙辣椒,烧到表面有烧焦的感觉,奶油酱汁用左明太子,有fusion既感觉,入口有烟熏过的味道,食落微甜唔辣,绝对系一个唔错既餐前佐酒小食!🔸 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗔𝗿𝘁𝗶𝗰𝗵𝗼𝗸𝗲𝘀 𝘁𝗼𝗻𝗻𝗮𝘁𝗼, 𝘁𝘂𝗻𝗮 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲, 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗳𝗹𝗮𝗸𝗲𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗮𝗽𝗲𝗿𝘀 $208我都系第一次食Artichoke洋蓟/亚枝竹!呢款系外国比较常见既蔬菜,香港既餐厅真系少啲见到。Artichoke食落有啲似荀,配上creamy既呑拿鱼酱、都几特别。🔸 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗿𝗼𝗹𝗹, 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗺𝗮𝘆𝗼, 𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻
🔸 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗿𝗼𝗹𝗹, 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗺𝗮𝘆𝗼, 𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗿𝗼𝗲, 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗯𝗿𝗶𝗼𝗰𝗵𝗲 $298🦞
呢个系超满足既lobster roll,满满的龙虾肉舖左系竹炭面包上面,再加上三文鱼籽同烧过既蛋黄酱,独特的配搭,滋味无穷啊!
🔸 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗯𝗼𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄, 𝗢𝘀𝗰𝗶𝗲𝘁𝗿𝗮 𝗰𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿, 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝘁𝗼𝗮𝘀𝘁 $498
呢个又系不能错过的菜式💯烧过的牛骨髓,迫晒啲油脂出嚟,超香牛油味,一层鱼子酱铺面,份外矜贵‼️放上去烧到脆卜卜又微㶶的多士上面,减少左油腻嘅感觉。
🔸 "𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼" 𝗦𝗰𝗮𝗿𝗹𝗲𝘁 𝗖𝗮𝗿𝗱𝗶𝗻𝗮𝗹 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗳𝗹𝗮𝗺𝗯𝗮𝗱𝗼𝘂 $298🦐
呢个火烧西班牙红虾真系冇得顶😍准备好大厨就叫我哋睇佢表现,用火直烧西班牙红虾,烧到所有精华包括虾油、虾膏都出晒嚟🥹虾味浓郁至极,正到不得了🥰
🔸 𝗗𝗿𝘆- 𝗮𝗴𝗲𝗱 𝗠𝗮 𝗬𝗮𝗼 𝗳𝗶𝘀𝗵 "𝗧𝗵𝗿𝗲𝗮𝗱𝗳𝗶𝗻‘’ $498
呢度嘅牛扒都好似好正,不过周围都有得食,我地就拣左其他菜式试下,包括呢个餐厅招牌「熟成马友」。马友俾人既印象可能系咸鱼,但系餐厅大厨就拣咗本地嘅马友,经过熟成之后肉质变得更加结实,鱼味更加突出,最正既位系鱼皮烧得特别脆!
🔸 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺、𝗦𝗺𝗼𝗸𝘆 𝗜𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 🍦
食甜品系第二个胃,餐厅既甜品都好独特,推荐大家试下!烟熏口味嘅雪糕,你试过未?我都系第一次,唔会好呛喉的,都几得意😆
📍#Fireside (#中环美食)
中环砵甸乍街45号The Steps ‧ H Code 5楼