2023-11-16
今日同朋友放工去咗中环SOHO区嘅为食龙,出面有个好靓嘅霓虹灯招牌,入到餐厅之后就俾佢嘅日式街头风装修吸引住,攞咗位之后要上两层楼梯先到座位,背景播放住好多热门嘅日文歌,成个vibe好热血好正。我哋嗌咗10件特式腐皮寿司、丰之秋柚子酒同佢哋自家制嘅抹茶Tiramisu。蟹膏甜虾腐皮寿司嘅蟹膏超级浓郁,甜虾好鲜甜。黑松露带子腐皮寿司上面嘅带子好新鲜,顶层嘅黑松露点缀咗带子嘅鲜甜。炙烧洋葱忌廉带子腐皮寿司嘅带子同烧过嘅洋葱忌廉好夹。辣味三文鱼腐皮寿司嘅三文鱼粒粒好多,亦都唔算太辣。明太子芝士蛋黄三文鱼腐皮寿司嘅三文鱼捞埋浓浓嘅明太子、芝士同蛋黄一齐食好正。柚子左口鱼腐皮寿司嘅左口鱼经过炙烧之后嘅鱼油好香,配埋柚子汁一齐食中和咗个油腻。葱吞拿鱼拖罗蓉腐皮寿司嘅吞拿鱼同拖罗蓉正常发挥。蟹膏厚烧玉子腐皮寿司嘅烧玉子好甜,配埋蟹膏一齐食口感有几个层次。而我最钟意食嘅就系牛油蒜香赤虾腐皮寿司,牛油蒜香嘅酱配埋新鲜爽口嘅赤海虾真系齿颊留香。呢间餐厅嘅腐皮寿司系会令人想一食再食!呢间餐厅仲有提供酒类服务,可以嗌唔同嘅日本手工啤酒、清酒、会酒同柚子酒。最后我哋嗌咗个餐厅自家制嘅抹茶Tiramisu,口感同
呢间餐厅仲有提供酒类服务,可以嗌唔同嘅日本手工啤酒、清酒、会酒同柚子酒。最后我哋嗌咗个餐厅自家制嘅抹茶Tiramisu,口感同传统嘅Tiramisu完全唔同,内馅主要系慕丝同海绵蛋糕,不过浓浓嘅抹茶粉同抹茶味慕丝对绿茶控嚟讲总算过咗口瘾!
📍中环苏豪些利街2-4号LL Tower地舖及1楼
位置就脚:🍊🍊🍊🍊🍊