2018-10-13 275 浏览
早几日约左个之前返工识的朋友仔食饭,为了方便佢,我地就去左中环Soho个边食…今次拣左一间系网上好多人推介的意大利餐厅The Italian Club。我们8点先到达餐厅,职员话要等阵先有位,所以我地去左Bar的位置边饮边等。我们都系拣左比较容易入口的Sparkling White Wine。我地先叫左两份前菜:一份系比较常见的义大利开胃菜Bruschetta及芝士迷大爱的Grilled Tomino Cheese!Bruschetta用了烤香的意大利包,上面放满新鲜的蕃茄粒、新鲜蒜蓉、Basil,食落非常Fresh,好开胃。本人见前菜的Menu上,有份Grill Cheese的东东,我的芝士心忍唔住叫左一份试试⋯呢份Grilled Tomino Cheese其实系烤意大利芝士,佢会配埋两份多士包及少量沙律菜。芝士的味道唔系好臭个D,而系我劲钟意的比牛油香少少的软芝士,加上佢烤过整块芝士,所以令芝士去到半溶状态及有烤香的味道。相信我,钟意食芝士的大家一定唔会失望。餐厅有多款Pizza、意粉及牛排比大家拣。今次我拣左我系香港比较少食的Pesto意粉。软硬适中的意粉Mix了好香的罗勒酱,加

Sparkling  Wine

Bruschetta

Grilled Tomino Cheese

餐厅有多款Pizza、意粉及牛排比大家拣。今次我拣左我系香港比较少食的Pesto意粉。软硬适中的意粉Mix了好香的罗勒酱,加埋芝士,真系好香好好食!
Spaghetti Pesto

钟意食牛排的朋友仔,可以试下呢到的Hot Stone Beef & Steak⋯呢个美国安格斯肉眼排以铁板上,肉质嫩滑,又有油脂香,食落都几满足!加上4款餐厅特制初榨橄榄油酱:配辣椒、白松露、香醋、蒜香柠檬汁。我自己最钟意系蒜香柠檬汁橄榄油酱,微酸加埋蒜蓉的香,绝对为牛排更升华!
Hot  Stone  Beef  &  Steak  -  Angus  RibEye

我们叫的系Medium Rare,因为以铁板上的关系,大家可以烘到适合的生熟度。

食牛排点可以少左杯红酒架?虽然我对酒无咩研究,所以都系由朋友拍板。餐厅的红酒好香醇,而且有After Taste,钟意饮下红酒的大家应该会揾到不错的选择。

虽然已经食到好饱,但我坚持要食甜品。餐厅有多款意大利Tiramisu,除了有原味外,更有士多啤梨、芒果、菠萝、Whiskey。今次我就叫左个最Basic的原味。虽然酒味不浓,不过口感好幼滑。期望有更重酒味的Tiramisu,我下次会试试个Whiskey味。
Tiramisu

餐厅环境几舒服,所以我们都加左杯白酒,边坐边倾多阵⋯

一直以为系中环的Soho区食野会好贵,不过原来都有百几蚊意粉、二百几三百已经食到Steak,唔算太贵⋯⋯ 加上环境、食物都不错,值得一试。但由于系Soho区,大家无论订位定落单都要用英文,大家留意啦⋯

Bruschetta
Spaghetti Pesto