餐厅: Tai O Lookout
资讯:

2024-09-19 1471 浏览
每次入大澳都想去呢间餐厅叹下午茶,顺便等日落,今日中秋翌日入大澳,要等入夜影花灯,所以就黎下午茶,大约等30分钟就可以入座,今日tea set $328/2 persons,有中秋应节食物及中秋与大澳元素,都好有特色。 另外,见下午茶限定安排晚上的[大澳摇橹夜彩游],我都唔知系咩,所以上网揾,原来中秋先有,大澳搞嘅活动免费网上登记,不过已经满额,食呢个下午茶就可以参加,都几吸引。 黎紧仲有9月21日,28日 都仲有。讲返食物先,中秋节下午茶有4款咸食,3款甜食,配红树林特饮。下午茶架都几靓,精致卖相靓,仲好chill无限时,慢慢食,休息下,又可以叹下冷气。三层架由底食上去,先食咸再食甜。不过影相打卡都好重要。炸虾酱猪膝多士,猪膝腌得入味,有微微虾酱咸香味,都好夹好惹味。大澳咸鱼和牛汉堡,和牛味道浓郁,唔算好油腻,加咸鱼又唔会太咸,有淡淡咸香味,面包软绵好味。脆香大澳虾酱鸡翼,超正超入味,有浓郁虾酱味,够香口又滋味,每人一只唔够喉。黄金炸软壳蟹,味道都好浓,咸蛋酱满满,包著炸得超脆口软壳蟹,外脆内软,蟹肉好多,正。蜜柚子奶冻,有中秋柚子肉,微酸中和奶冻甜,好浓奶香味,软滑细致奶冻cre

三层架由底食上去,先食咸再食甜。不过影相打卡都好重要。

蜜柚子奶冻,有中秋柚子肉,微酸中和奶冻甜,好浓奶香味,软滑细致奶冻cream好味。
紫贝天葵鸡蛋仔,好有大澳特色,紫贝天葵酱酸甜刚好,配香脆鸡蛋仔,味道几好。
迷你月饼够哂应节,月饼好奶香,咸蛋味都突出,入口细滑,味道超正。

红树林特饮有2层渐变色,好似日落咁靓,搞匀先饮,酸酸甜甜好开胃消腻,而且好大杯,够哂冰冻。

差唔多够钟去玩摇橹夜彩游,去完洗手间先走,估唔到餐厅洗手间有冷气,细心位,都好正。

由餐厅行返去大街个边(即吉庆街)大约15分钟,玩摇橹夜彩游20分钟,感觉都几特色,好玩。

欣赏大澳,欣赏大澳的人和事。
2024-09-18