2014-09-17 3125 浏览
人生总有一啲事情系好想试,但永远都系得个讲字… 食潮州名菜算系其中一样。打冷有试过,但尝嘅当然唔会系有名嘅潮州名菜啦。所以今次来到百乐潮州,先有一口sake,kick 一kick start 我嘅肚皮先,其实佢老早已经预备好啦!卤水鹅片拼盘(单点) 卤水鹅片$188 / (单点) 卤水鹅肝$120 半只一碟有鹅肝、鹅片、仲有豆腐,三样食物都卤得好入味,但又唔会太浓,唔会抢过鹅片嘅味道,食开味道淡嘅都唔怕食呢个!好味!卤水猪拼盘(单点) 卤水猪脚筋$ 88 / (单点) 卤水千层峰$78另一卤水菜色,其实我平常唔会刻意去食卤水嘢,卤水比我感觉都系味道好浓好咸嘅,不过呢度嘅卤水唔咸的黎仲要有种甜味呢。潮阳炸双枣$104呢个炸双枣令我印像最深刻,本身味道平平无奇,但只要一点附上嘅酱汁,味道即升呢几倍。酱汁有两款,同枱朋友好仔细咁解析两酱嘅分别,但我挂住食,听完就唔记得左lu,下次再去问下经理两酱嘅分别先!各人嘅喜好都唔同,我比较钟意食浅色呢个,甜甜地好好味!潮式冻蟹主角出场啦,今晚都系为佢而黎,外面吃潮州菜都唔会点呢个,主要都系相信问题啦,一阵啲蟹唔靓我咪蚀晒,紧系拣个有信心架啦!冻蟹好新鲜
卤水猪拼盘
卤水猪拼盘
潮阳炸双枣$104
潮阳炸双枣
潮式冻蟹
冻蟹好新鲜,海水味唔重,而且非常鲜甜,唔洗点醋都得!壳一早就开左,只要轻轻将壳拿开就可以啦,卫生得黎又唔会失仪态,再算唔识开蟹壳都唔怕啦!一块肉完完整整的!!一大口肉,爽爆!!
食冻蟹要配冻Sake,食一口再来一啖,蟹味会更鲜甜架,太正啦!
胡椒咸菜猪肚汤$108
我的最爱,个种热辣辣嘅感觉,饮完成个人都暖晒。胡椒汤要够辣先好味,呢个就够晒辣啦。
胡椒味好浓同非常香, 煲过后嘅咸菜质感刚刚好,唔硬亦唔辣, 咸菜冇榨嘅,靓嘢呀!虽然我已经饱饱地,但仲要队晒成个汤,就要到佢真系好味啦!
胡椒咸菜猪肚汤
碧绿川椒鸡球$108
呢个唔会好辣,菜就算炸过但系都好干身,唔会有一层油系面。鸡应该系半煎炸嘅,但系非常juicy同好嫩滑添!
碧绿川椒鸡球
豉油皇煎仓鱼球$248
其实呢个鱼本身唔差,但食完上面咁多好菜,呢个鱼有啲比下去嘅感觉,加上煎炸的中菜本身都不是我杯茶。不过,虽然系煎炸类菜色,但没有太大油腻感,加上卖相非常有趣吸引,仓鱼煎完再摆pose,非常呃like!!!
豉油皇煎仓鱼球
潮式姜米鸽$230 /1只
另一呃like 菜色就系呢个,我发现百乐的厨师都系创意无限,将鸽子扭成百爪鱼咁… 远睇都几得意(见好就收,唔好近睇研究啦!) 本身鸽同姜米已经够吸引啦,虽然系鸽包饭,但整个饭都系好清唔油腻,鸽肉好嫩… 本身已经饱到顶点都停唔到食左半碗。
潮式姜米鸽
香煎蚝仔烙 $98
潮州菜又点可能少左蚝饼,咁足蚝仔嘅蚝饼都系第一次食,我食个半件差唔多每一口都有蚝仔,好满足喔!蛋饼本身都好好味,唔焦唔干,仲有少少蛋汁,juicy juicy!
香煎蚝仔烙
潮州蚝仔肉碎粥 $55
最后… (我嘅最后… 朋友仲系好努力咁食) 蚝仔粥上场,超衰的整系撩晒嘅蚝黎食,咁大只㖞,呢碗一啲都唔系'蚝仔' 啰!蚝仔超甜,好鲜,今餐大满足!
2014-08-21
胡椒咸菜猪肚汤