2015-10-16
喺銅鑼灣搵嘢食又同屋企人一齊多數都會揀中國菜今次就黎到蘭芳路嘅一間中菜小館盈福小廚。餐廳位於地下但環境較細不過非常整齊潔淨,佈置仲有風味,牆上貼有特色設計嘅菜牌,餐廳嘅位置都非常舒適本身我哋諗住叫牛尾煲可惜售罄所以我哋就叫咗佢哋嘅招牌菜盈福招牌瑤柱浸雞(半隻),驚喜就嚟啦我哋本身冇諗住食雞因為驚食唔晒,但意想不到呢個招牌瑤柱浸雞非常好吃而且賣相亦都好吸引。碟上有半隻雞再加上兩碟醬汁,一碟係薑容另一個係酸辣醬,可見圖中嘅薑容晶凝通透,翠綠無瑕就知道單單只係薑容就已經非常優質。雞肉肉質非常嫩滑,亦唔會太肥膩,加上瑤柱嘅配搭食落大有時小小嘅瑤柱香頭抽銀鱈魚球平時唔鍾意食魚嘅我都愛上這一道菜,單單賣相已經好吸引。魚球入口鬆化,做到外脆內軟,外皮可口鬆脆,肉質卻非常軟滑,再加上頭抽嘅味道更添層次。雜菜粉絲煲有多款蔬菜包括菜心,白菜,西蘭花,唐山菜,黃芽白,真真正正的雜菜煲,蔬菜清甜加上蝦乾嘅鮮味令湯同粉絲都好入味,有着新鮮鮮甜集於一身盈福小廚給我意想不到既驚喜同味道,現在還不禁想起頭抽銀雪魚球嘅美味
頭抽銀鱈魚球
雜菜粉絲煲