2014-04-19
次次家庭聚会都会去平时帮衬开既酒楼,但因为酒楼最近大装修,所以虽然惊d长辈唔钟意,但都要提议试试八月轩! 美心集团既八月系列 (八月花、八月居) 一向系我既至爱,今次八月轩亦不例外!是次晚饭叫左十二人晚餐,有七个𩠌,咦! 七个!? 所以再加多个脆皮BB猪同柠汁叉烧包! 先黎八月轩烧味拼盘,有叉烧、烧鹅、海浙、豉油鸡、鲍片夹青瓜,样样都唔错,尤其是鲍片夹青瓜,鲍片十分鲜味而且juicy~脆皮BB猪暖暖的,皮脆肉唔韧,咸度适中,乳猪件既底部已加有海鲜酱,唔需要再加已够味道~花胶竹笙烩生翅 - 唔需要加醋已经十分够味! 非常足料! 好多翅、好多竹笙,我仲饮左两碗! X.O.酱花蚌炒虾仁 - 花蚌同露荀好爽,微辣,好惹味~艇皇浸翠苗 - 有豆苗仔、蒜子、东菇碎、竹笙碎,上汤好鲜甜,唔觉有味精,而豆苗仔亦好嫩好爽~生炒牛肉饭 - 唔错,无特别,不过唔太喜欢饭上面既松子~招牌炸子鸡 - 皮脆肉嫩,咸度亦适中~唔错~其实仲有清蒸沙巴龙趸,不过唔记得影相~一向好怕酒楼既蒸鱼肉质粗鞋,但今次却非常美味,蒸得刚刚好,肉质嫩滑鲜味! 平时屋企人多数都会食净,不过今次真系一件都不留! 另外叫既柠汁叉烧包,包里
另外叫既柠汁叉烧包,包里面大部份系空心既,馅料份量极少,本身已经唔系好欣赏加左柠汁既菜式,如西柠鸡,而呢个柠汁叉烧包亦唔系好得我欢心,味道怪怪的~