2018-12-20 82 浏览
自己都唔知点解,每次想食中菜晚饭就自然会念到彩福,可能真系师傅手势合晒我哋口味,而今晚就黎位于佐敦嘅分店,食过几次餐厅环境就唔讲啦。但师傅不时都会推出新款合时嘅菜色,所以都依然有觉新鲜感。天气转凉突然想食腊味,所以点左度蜜豆莲藕蹄片炒鸳鸯肠,肥美嘅润肠同腊肠配搭清新爽口嘅马蹄片同藕片,清甜嘅蜜豆,不会油腻又好送饭,真系唔错。每次黎都会点嘅怀旧金牌叉烧,肥瘦均匀,蜜汁惹味加上卤水花生又一绝配。清蒸沙巴龙虿1斤2两size适宜肉质较嫩,但鱼味偏淡。北菇红烧豆腐,冬菇厚切得黎得也入味,豆腐炸香嘅外皮也吸收左蚝汁,如果有埋蚝豉就更家乡味。黑松露秋葵带子炒滑蛋,有啲失准,首先蛋有点过火,失去滑蛋效果,个人应为黑松露又好似做唔到秋葵同带子间嘅锁匙,所以整身无想像中嘅感觉。最后甜品点左女皇最爱嘅儿时回忆鲤鱼芒果布甸,同民间燕窝,竹燕椰汁糕,俩样都唔错,唔太甜,又够味够滑,为今晚餐饭划上完美句号。