2022-10-28
✿中菜香宫✿之前同朋友去香格里拉staycation,package包餐饮券就念住试下出名嘅香宫🤤米芝莲一星中菜馆不嬲对中餐无乜特别嘅我,食完竟然意外地爱上中餐🥰首先环境同服务,香格里拉酒店都冇得弹,仲好好咁免费帮我地upgrade全海景😆入到餐厅,环境好清静舒服,楼底都高,仲用上西式茶杯,fusion得黎又几match,店员服务态度都超好🧑🏻💼今次必试嘅系黄金炸酿鲜蟹盖,🦀成个蟹盖都系满满鲜蟹肉,鲜甜又唔会腥,食得出系真嘅鲜蟹肉,回头率爆高,钟意食蟹而又觉得剥壳好麻烦,呢个系超岩,每一啖都系蟹肉,仲配上蟹醋,中和返蟹味,突显蟹肉鲜甜❤️餐厅落order之前会送一杯welcoming tea:杞子菊花茶refresh下喉咙🍵食完饭之后仲会送一棵甜品树,上面嘅红枣糕系令我印象最深刻,好烟靭,甜度适中👍🏻—————————享用食品总结:🦀黄金炸酿鲜蟹盖⭐️-必食菜式,啖啖都系蟹肉,外皮脆,入面好有鲜蟹肉味,系用真蟹肉整🐤手吊淋油脆皮鸡-皮脆肉滑,咬落会有鸡汁流出黎,未食过咁好食嘅鸡🥹🦞龙虾汤脆米海鲜泡饭-汤有好浓龙虾味,加上脆米,口感好特别,又脆又香,结合中西烹调食材,几有创意🥢鲜奶芝麻卷-
不嬲对中餐无乜特别嘅我,食完竟然意外地爱上中餐🥰
—————————
享用食品总结:
🦀黄金炸酿鲜蟹盖⭐️
🐤手吊淋油脆皮鸡
-皮脆肉滑,咬落会有鸡汁流出黎,未食过咁好食嘅鸡🥹
🦞龙虾汤脆米海鲜泡饭
🥢鲜奶芝麻卷
-好香芝麻味,唔会好甜
🥢甜品树(饭后送嘅甜品)
-有surprise,造型超靓,啱打卡🙈桂花糕同红枣糕都几好食,每样甜品都好精致⭐️
✿—————————
评分: